De binnentuin van WZC Avondvrede in Gent (foto: wzc-avondvrede.be)

Hemelvaartviering op buitenlocaties: "De parochies zijn creatief geweest",  zegt Bisdom Gent

Heel wat parochies in Oost-Vlaanderen hebben vandaag, op deze Hemelvaartdag, een misviering buiten gehouden. Volgens de huidige coronamaatregelen mogen er bij een eredienst buiten 50 mensen aanwezig zijn, binnen maar 15.  "En dus kozen heel wat parochies vandaag voor een viering buiten. Op heel mooie locaties", zegt Peter Malfliet van het Gentse Bisdom.

Op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, 40 dagen na Pasen, vieren de christenen dat Jezus naar de hemel is opgevaren. "Elke parochie viert dat op zijn eigen manier", vertelt Peter Malfliet van het Bisdom in Gent. "Maar door de huidige coronamaatregelen hebben de meeste parochies dit jaar voor een viering in openlucht gekozen. Want buiten mag je - goed gecontroleerd, uiteraard - met 50 mensen samenkomen."

Unieke locaties

Zo'n openluchtviering kan niet eender waar doorgaan. "Je kan geen eredienst houden op een marktplein, bijvoorbeeld. De locatie moet een beetje afgesloten zijn", verduidelijkt Malfliet. "Sommige parochies hebben het altaar enzovoort gewoon verplaatst naar een plein of een tuin naast de kerk. Maar er zijn ook parochies die gekozen hebben voor heel mooie en unieke locaties. In Sint-Niklaas hebben ze de misviering bijvoorbeeld gehouden in een bos, aan een kapelletje. In Gent waren er dan weer vieringen in de tuin van een pastorie of de binnentuin van een woonzorgcentrum. De parochies zijn heel creatief geweest."

Versoepelingen

Vanaf 9 juni versoepelen de coronamaatregelen voor erediensten. Dan mogen er 100 mensen binnen een viering bijwonen, en buiten 200. "Dat is heel goed nieuws, wij vinden 100 een heel mooi aantal, daarmee kan je al wat beter een gemeenschapsgevoel creëren. En buiten ben je tenslotte wel altijd afhankelijk van de weersomstandigheden", besluit Malfliet.

Boskapel van Puivelde in Sint-Niklaas  (foto: sintniklaaswest.be)
kasto80

Meest gelezen