Levende octopus op podium bij theatergezelschap NTGent: "Hij voert dans op met Zwitserse actrice"

Theatergezelschap NTGent brengt vanavond "Temple du présent - Solo pour octopus", een onlinevoorstelling met een bijzondere cast: een Zwitserse actrice en een levende octopus in een groot aquarium. "De theatermakers willen aantonen hoe fascinerend octopussen zijn", vertelt Jonas Mayeur van NTGent. "De dieren zijn heel intelligent en sociaal. In een zoo krijg je dat niet te zien, in deze voorstelling wel."

Vanavond om 20 uur wordt op de website van NTGent een nieuwe voorstelling uitgezonden: "Temple du présent - Solo pour octopus", een samenwerking tussen het Duitse gezelschap Rimini Protokoll en het Zwitserse Shanjulab. Het theaterstuk werd op voorhand opgenomen, omdat een optreden in de theaterzaal, met publiek, niet kan volgens de huidige coronamaatregelen. In de voorstelling zie je een octopus in een gigantisch aquarium, met 1.300 liter water, en daarnaast staat een Zwitserse actrice.

Een andere kijk op het dier

"De actrice en de octopus hebben een heel sterke band", weet Jonas Mayeur van NTGent. "Tijdens de repetities in Zwitserland, heeft de actrice ook voor het dier gezorgd. Dat merk je tijdens de voorstelling, want de octopus reageert heel fel op haar. Ze voeren eigenlijk een soort van dans op samen."

Leest voort onder de foto.

Het is de bedoeling dat het publiek na de voorstelling, die ongeveer een uur duurt, een ander beeld heeft van de octopus. "De theatermakers willen dat je respect krijgt voor het dier. En ik denk wel dat ze daarin geslaagd zijn. Ze tonen dat het dier heel intelligent is, en dat het in staat is tot sociale interactie. Dat besef je niet wanneer je in de zoo een minuutje naar een octopus kijkt door een raam", vertelt Mayeur.

Ze hebben de octopus gered, het dier was bijna geëindigd in een kookpot

Jonas Mayeur van NTGent

De theatermakers kochten het dier bij een visser in Frankrijk. "Ze wilden graag een voorstelling maken rond de octopus, maar ze wilden niet dat er speciaal daarvoor een dier uit de zee zou worden gevist. Dus hebben ze contact gelegd met Franse vissers, die octopussen aan restaurants leveren", legt Mayeur uit. Zo eindigde het dier niet in de kookpot, maar in een groot aquarium bij het theatergezelschap in Zwitserland. Na de productie wordt het dier weer vrijgelaten.

kasto80

Meest gelezen