Belga Image

Limburg maakt zich op voor drukke toeristische zomer

Het verlengde weekend lokt heel wat toeristen naar Limburg maar ook voor de zomermaanden lopen de boekingen al vlot binnen. Toerisme Limburg voert momenteel een promotiecampagne om de troeven extra in de kijker te zetten. De timing kon niet beter zijn nu er nog altijd heel wat onzekerheid is over reizen naar het buitenland.

Momenteel zitten de hotels, B&B's en campings al goed vol blijkt uit een bevraging van Toerisme Limburg bij logiesuitbaters. En ook voor het Pinksterweekend lopen de boekingen vlot binnen.  Wat de concrete verwachtingen zijn voor de zomer, is nog wat afwachten, zegt gedeputeerde Igor Philtjens (Open VLD). "In deze onzekere tijden is de zomer zelfs nu nog ver af, maar wat we wel weten is dat de mensen op vakantie willen gaan, het liefst naar de traditionele bestemmingen maar vooral in het buitenland is daar nog heel wat onzekerheid over. En daar profiteren wij in Limburg van.  Mensen willen zeker zijn van een vakantie en boeken daarom bij ons" 

Promocampagne met Matteo Simoni

Toerisme Limburg zet de toeristische troeven van de regio extra in de verf in een grote publiciteitscampagne en die blijkt aan te slaan. "We kunnen dat meten aan de hand van de bezoekers van onze website", zegt gedeputeerde Philtjens. "We hebben momenteel 12.000 unieke bezoekers per dag, een stijging met 13 procent in vergelijking met 2020 en dat was ook al een sterk jaar. De grote troef van Limburg is dat we hier ruimte hebben. Onze bezienswaardigheden zijn geografisch verspreid."

(lees verder onder de foto)

Keerzijde

Het succes van Limburg heeft ook een keerzijde. Een kleine rondvraag bij reisbureaus in Limburg leert dat die hun klanten maar met mondjesmaat zien terugkeren. "Er zijn nog te veel onzekerheden", vat Manuela Libens van reisbureau Gallia uit Nieuwerkerken het samen. "Onzekerheden over wat kan en niet kan, welke landen wel toeristen binnenlaten en welke niet. Ook het feit dat heel veel mensen nog een tweede vaccinatiemoment hebben tijdens de zomermaanden speelt de sector parten. Families kunnen dan weer niet boeken omdat kinderen nog niet gevaccineerd zijn." Volgens de zaakvoerster uit Nieuwerkerken zal het wellicht nog tot 2023 en zelfs 2024 duren vooraleer de toeristische sector terug op het niveau van 2019 zit. "Het vliegtuigverkeer draait nog niet op volle toeren, er zijn hotels failliet gegaan, toeleveranciers zagen personeel vertrekken. Ook wij hebben heel wat van onze medewerkers naar sectoren met meer werkzekerheid zien overstappen. En mensen die vlot drie talen spreken die vind je niet zomaar."

Meest gelezen