LIVEBLOG - Geen mondmaskerplicht meer voor gevaccineerde Amerikanen, vanaf 24 mei 750.000 prikken per week

Vlamingen die jonger zijn dan 65 jaar en geen onderliggende aandoeningen hebben, kunnen vanaf volgende week een uitnodiging krijgen voor een coronaprik. En die prikken zullen ook massaal gezet worden: vanaf 24 mei met meer dan 750.000 per week. Intussen is het aantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen gedaald tot 2.024. Blijf op de hoogte van het coronanieuws via onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gevaccineerde Amerikanen hoeven geen mondmasker meer te dragen

Amerikanen die tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, hoeven ook binnen geen mondmasker meer te dragen, zo hebben de gezondheidsautoriteiten gezegd.

"Al wie volledig gevaccineeerd is, kan binnen en buiten aan kleine of grote activiteiten deelnemen zonder een mondmasker te dragen of fysiek afstand te houden", zei Rochelle Walensky, de directrice van de federale ziektepreventiedienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

De dienst raadt gevaccineerde mensen wel aan een mondmasker te blijven dragen op het vliegtuig, de bus, de trein of ander vervoer, en in de stations en luchthavens. Vandaag heeft ongeveer 35 procent van de Amerikaanse bevolking - ruim 117 miljoen mensen - een dosis van een vaccin gekregen. 

Van Damme: "We gaan een enorm groot deel van de Vlaamse bevolking kunnen inenten"

De vaccinatie in ons land is nu echt een sneltrein te noemen. "Volgende week gaan we een half miljoen vaccins in Vlaanderen kunnen zetten", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme aan onze VRT NWS-redactie.

"In de week van 24 mei en alle weken van juni gaan we er boven de 750.000 (per week) kunnen zetten. We gaan een enorm groot deel van de Vlaamse bevolking kunnen inenten."

Zullen de vaccinatiecentra wel kunnen volgen? "Sommige centra zitten nog niet aan hun maximumcapaciteit, anderen zijn bereid het hele weekend voort te werken. Het is blijkbaar een kleine moeite om vrijwilligers te vinden. Het toont aan hoe solidair we zijn", klinkt het tevreden.

Het is blijkbaar een kleine moeite om vrijwillgers voor de vaccinatiecentra te vinden

Volgens Van Damme volgen in juni de jongsten in de vaccinatiestrategie: de 18-plussers. "En dan kunnen we uitkijken naar de grote vakantie (juli-augustus) waar hoogstwaarschijnlijk ook de 16- en 17-jarigen aan de beurt kunnen komen."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Kust scoort in coronatijden een derde beter qua verhuur: "Succes zal voor een deel blijven"

Dit verlengde weekend wordt het drukste voor de kust tot nu toe dit jaar. De verhuurkantoren melden een bezettingsgraad van 75 tot 95 procent en de kustcampings doen nog beter met een bezetting van 90 tot 95 procent. 

Sabine Lahaye-Battheu van het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer zegt dat de boekingen voor dit Hemelvaartweekend een derde hoger liggen dan in dezelfde periode in 2019, in pre-coronatijden. Volgens haar zal dat extra succes voor een deel ook structureel blijven, ook wanneer we opnieuw veel meer zullen kunnen reizen: "Veel mensen hebben reizen in eigen land ontdekt. Al het moois dat men ontdekt heeft en dat nog komt, zoals Beaufort, is een blijver en men zal ook vakantie blijven nemen in eigen land." 

Bij de hotels is er voorlopig nog een gemengd beeld, sommige zijn zelfs nog dicht omdat ze het niet rendabel vinden om te openen door corona. Het was vandaag, mede door het matige weer, nog niet over de koppen lopen aan de kust: de meeste druktebarometers kleurden groen tot donkergroen. 

Radio 2

Tweede kort geding zelfde groep burgers tegen coronamaatregelen ook in beroep afgewezen

Het tweede kort geding dat een groep burgers had ingesteld tegen de coronamaatregelen is nu ook door het Brusselse hof van beroep afgewezen. Volgens het hof van beroep is de zaak niet langer hoogdringend en tonen de eisers, gelet op de tussengekomen versoepelingen, niet meer aan dat ze persoonlijk en concreet geraakt worden door de maatregelen. Dat meldt de persmagistraat van het hof van beroep. Een eerder kort geding, uitgaand van een deel van dezelfde groep mensen, werd ook afgewezen, zowel door de kortgedingrechter als door het hof van beroep.

Meer dan 400 mensen hadden geëist dat de beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voor hen zouden opgeheven worden, omdat die volgens hen hun mensenrechten schonden en geen enkel effect hadden op de verspreiding van het virus. Zo eisten de 434 personen en ondernemingen onder meer dat ze zich niet meer zouden moeten houden aan de avondklok, dat ze de social distancing niet meer zouden moeten respecteren, dat ze opnieuw contactberoepen zouden mogen uitoefenen en winkels en horecazaken zouden mogen openen of bezoeken. 

De rechter in eerste aanleg wees die vorderingen af, omdat hij van oordeel was dat hij geen rechtsmacht had. Volgens de rechter probeerden de eisers immers, door de afschaffing van deze maatregelen te vragen voor hen alleen, in werkelijkheid de afschaffing van de maatregelen in hun geheel te bekomen, en dat was een beslissing die enkel toekomt aan de Raad van State, oordeelde de rechtbank. De eisers gingen in beroep maar vingen ook daar bot.

"Het hof stelt dat het wel degelijk rechtsmacht heeft om deze zaak te beoordelen maar dat de zaak op het moment van de uitspraak niet langer urgent is", zegt persmagistraat Peter Hartoch, "en dat de appellanten, gelet op de tussengekomen versoepelingen, onvoldoende aantonen persoonlijk en concreet geraakt te worden door de door hen bestreden maatregelen om die in een kortgeding procedure te laten schorsen."

Mechelse familie viert Suikerfeest kleinschalig én gezellig: "We gaan hechter om met elkaar"

Wereldwijd vieren moslims vandaag het Suikerfeest. Dat is het einde van de ramadan, de islamitische vastenmaand. Net zoals vorig jaar kan er door corona niet gevierd worden met de uitgebreide familie en vrienden. Toch probeert iedereen binnen de moslim-gemeenschap het zo gezellig mogelijk te maken op een dag als vandaag. En dat is meer dan gelukt, zoals je kan zien in onderstaand filmpje:

Videospeler inladen...

"Na" corona zullen sommigen met het zogenoemde "grotsyndroom" kampen

Sinds een kleine week zijn de terrasjes weer open, vanaf 9 juni kunnen we ook binnen op restaurant en café. Stapsgewijs gaat er steeds meer mogen, de zomer van de versoepelingen, om in september weer een "normaal leven" te hebben. Maar wat als je dat niet ziet zitten? Niet iedereen komt na een jaar binnen zitten zo vlot de deur weer uit.

Lees hier meer:

Oxford-studie: mixen van vaccins vergroot kans op milde bijwerkingen

Wie voor zijn eerste en tweede vaccinatie een ander vaccin krijgt, loopt meer kans op milde tot matige bijwerkingen na de tweede prik. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van een onderzoek van de Universiteit van Oxford. De onderzoekers benadrukken dat dit aanleiding is tot bezorgdheid.

Tijdens de studie werden mensen onderzocht die eerst een AstraZeneca-vaccin kregen en als tweede dosis een prik van Pfizer, en omgekeerd. In beide gevallen was de frequentie van milde en matige bijwerkingen (zoals koorts, vermoeidheid en hoofdpijn) verhoogd. "De resultaten van deze studie suggereren dat het geven van twee verschillende vaccins leidt tot meer ziekte de dag na vaccinatie", vertelt Matthew Snape van Oxford University, die de studie leidt. Dit heeft mogelijk belangrijke gevolgen voor de planning van vaccinaties in bepaalde landen.

Voor de studie werden 830 vrijwilligers ouder dan 50 jaar onderzocht. Het is mogelijk dat bijwerkingen nog vaker voorkomen bij jongere mensen, aldus de onderzoekers. In april werd de studie uitgebreid met de vaccins Moderna en Novavax als tweede dosis, na een eerste vaccinatie met AstraZeneca of Pfizer. Op de resultaten daarvan is het nog wachten.

Vaccinatiefraude bij de brandweer van Middelkerke: “Hun vrouwen werden door de commandant ook op de lijst gezet”

In Middelkerke kregen echtgenotes van brandweerlui onterecht voorrang voor hun vaccinatie tegen het coronavirus. De brandweercommandant mocht een lijst indienen voor het korps om sneller ingeënt te worden. Hij heeft er ook de echtgenotes opgezet. Ook de preventie-adviseur keurde die lijst goed.

Lees meer in dit artikel:

Serpentarium in Blankenberge sluit definitief de deuren

Het Zoo Serpentarium op de dijk in Blankenberge zal de deuren niet meer openen. De lange verplichte sluiting door corona, aanhoudende hoge vaste kosten, de infrastructuur die moest aangepast worden en een onzekere toekomst hebben geleid tot deze beslissing. De meer dan 200 reptielen krijgen allemaal een nieuwe thuis. Een deel van hen wordt opgevangen in de Zoo van Antwerpen en Planckendael.

Lees het hier:

Meest gelezen