Videospeler inladen...

Minister Hilde Crevits op Rerum Novarum: "100 Vlaamse digibanken om digitaal kwetsbare burgers te helpen"

In een videoboodschap voor Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging, heeft Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) beloofd om de komende jaren 100.000 mensen digitaal op te leiden. Om de digitale kloof met de meest kwetsbaren te verkleinen, komen er de komende maanden 100 zogenoemde digibanken in Vlaanderen.

Crevits is viceminister-president in de Vlaamse regering en als Vlaams minister o.a. bevoegd voor Innovatie en Sociale Economie. In haar boodschap wijst ze erop dat 2020 het jaar was van de digitale versnelling met telewerken, thuisonderwijs en ook publieke dienstverleningen en bedrijven die digitaal hoger schakelden. 

"Maar 2020 is ook het jaar van een pijnlijke digitale kloof. De coronacrisis legt nieuwe kwetsbaarheden bloot. Kwetsbaarheden die nu actie vragen", analyseert Crevits. "Wat als je geen computer of smartphone hebt? Wat als je niet weet hoe ermee te werken? 4 op de 10 Belgen kunnen onvoldoende met een computer werken, bij de meest kwetsbare mensen loopt dat zelfs op tot 7 op de 10." 

We willen het heel laagdrempelig houden en kiezen voor heel korte opleidingen

Arne De Brabandere, woordvoerder van Hilde Crevits

Crevits kondigt een concreet plan aan om de kloof te verkleinen: "In het kader van solidariteit en rechtvaardigheid wil ik de komende jaren 100.000 mensen digitaal opleiden en ervoor zorgen dat ze het nodige materiaal ter beschikking hebben." Dat zal gebeuren in digibanken, plekken waar mensen terecht zullen kunnen om een herstelde pc of tablet te kopen en om opleidingen te volgen. In veel gevallen zal het gaan om bestaande kringwinkels, maar het kan ook op andere locaties. 

"We willen het heel laagdrempelig houden. We kiezen voor plaatsen waar iedereen komt en voor korte opleidingen. Dat kan een paar uurtjes zijn, of eventueel een dag. Het worden dus geen lange opleidingen van een jaar of zo", vertelt woordvoerder Arne De Brabandere. Het project wordt de komende maanden opgestart, en dan zullen er meer details volgen. 

Bekijk hier de video die Hilde Crevits opnam voor Rerum Novarum: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen