Videospeler inladen...

Royals - Prins Harry: "Cirkel van pijn voor mijn kinderen doorbreken", Madame Tussauds verhuist hem naar Hollywood-zone

In de week dat Harry zijn leven als prins met "The Truman show" vergelijkt, schuift Madame Tussauds zijn wassen beeld op naar de "Party"-zone. Zelfs op zijn 51e blijft ook de Deense prins Joachim worstelen met een leven in de koninklijke schaduw. Koningin Mathilde geniet in een quasi lege zaal van de Elisabethwedstrijd en Máxima maakt zich op voor een feestje. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Harry voelde zich geboren als Truman Burbank

Prins Harry heeft - alweer - de voorpagina's gehaald van de Britse pers. In een podcast met de Amerikaanse acteur Dax Shepard vergelijkt hij zijn prinselijke leven in Londen met "een mix tussen een dierentuin en "The Truman show"", de Hollywoodklassieker uit 1998 waarin het hoofdpersonage (Jim Carrey) via verborgen camera's dag en nacht door miljoenen tv-kijkers wordt gevolgd.

In "The Truman show" is het hele leven van Truman Burbank pure fictie en is hij - zonder het meteen te beseffen - een mega-ster/attractie.

"Ik wil niemand beschuldigen, maar ik heb een vorm van pijn en lijden ervaren die misschien ook mijn vader en ouders hebben ervaren. Ik wil die vicieuze cirkel doorbreken, zodat ik dit niet doorgeef aan mijn kinderen", verwoordt Harry het. Hij omschrijft het als "genetische pijn".

Niemand treft schuld, maar...

prins Harry

Als twintiger besefte Harry naar eigen zeggen al dat hij de "koninklijke job" niet wenste. "Ik heb het achter de schermen meegemaakt, ik heb het zakenmodel gezien, ik weet hoe het werkt en ik wil er geen deel van uitmaken." Dankzij therapie en zijn vrouw Meghan Markle wist Harry "zijn kop uit het zand te halen". 

Zijn hoofd kan hij voortaan ook rechtop houden in de VS. Letterlijk dan. In Londen probeerde hij op straat altijd incognito te blijven, verscholen onder een honkbalpet en met zijn gezicht constant turend naar de grond. "Het is verbazingwekkend hoeveel kauwgom je ziet plakken en hoeveel schoenen je passeren", aldus Harry. "In Los Angeles voel ik me anders, ik kan een tikkeltje meer vrij rondlopen."

Een jonge Harry (r) vluchtend voor de aandacht.
2003 Getty Images

Harry werkte aan de podcast mee om zijn nieuwste project, een serie op Apple TV+, te promoten. Een serie over mentale gezondheid, getiteld "The me you can't see", in samenwerking met Oprah Winfrey. Bij de podcast wist hij op voorhand dat hij zich kwetsbaar opstelt. "Als ik word aangevallen, laat ons eens kijken door wie. Wat is hun (verborgen) agenda? Haat is een vorm van bescherming", verdedigt hij zich.

En inderdaad, Harry's uitspraken zijn niet overal in goede aarde gevallen. Zeker niet in de sensatiepers waarbij Harry het al verkorven heeft sinds zijn uithalen en vele rechtszaken. Zij zien Harry een mes in de rug steken van zijn vader. Kroonprins Charles weigerde trouwens te reageren op de nieuwste uitspraken van zijn zoon. Een BBC-reporter polste tijdens een bedrijfsbezoek, maar Charles negeerde de vraag. 

Alex Beresford van de Britse show "Good morning Britain" prijst eerder de goudeerlijke Harry en gooit het over een andere boeg. "Je kan met hetzelfde hart van hem én de koninklijke familie houden", tweet Beresford empathisch. Hij staat aan de kant van diegenen die de moeilijke jeugd van Harry blijvend erkennen.

Harry verhuisde niet naar een uithoek van de wereld, maar naar LA
Forbes

Het Amerikaanse zakenblad Forbes maakt zich echter de bedenking hoe Harry meer privacy kan eisen als hij steeds meer interviews geeft? Donderdagmiddag was prins Harry met de podcast zelfs helemaal trending op Twitter. "Als je écht privacy wil dan moet je alle publieke activiteiten opgeven, want de interesse in je privéleven wordt gevoed door de interesse in je activiteiten voor een breed publiek", is de redenering.

Of zoals journalist Peter Suciu van Forbes het fijntjes stelt: "Harry verhuisde niét naar een uithoek van de wereld, maar naar Los Angeles." LA, stad van de influencers en beroemdheden.

Harry maakte met Oprah Winfrey een reeks over mentale gezondheid. "The me you can't see" gaat in première op 21 mei.

Verhuizen naar LA is ook verhuizen bij Madame Tussauds

Celebs. Beroemdheden. En zo ziet het bekende wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds het blijkbaar ook. De vestiging in Londen heeft de beelden van prins Harry en Meghan Markle deze week opgeschoven. Met name weg van de koninklijke familie naar de nieuwe "Awards Party-zone".

"Om hun verhuizing van Frogmore (Cottage, hun woonst in het Verenigd Koninkrijk, red.) naar Hollywood te weerspiegelen", bericht het museum. De beelden van Harry en Meghan kijken wel nog altijd recht in de ogen van de Queen en prins William, het zij op afstand en met George Clooney en de Beckhams in de buurt. 

BEKIJK hier de nieuwe plaats van prins Harry en Meghan Markle bij Madame Tussauds in Londen:

Videospeler inladen...

Ook Joachim blijft zoeken naar zijn plek in de schaduw van Frederik

Een andere prins die met zijn voorbestemdheid sukkelt, is prins Joachim van Denemarken. De jongste zoon van koningin Margrethe geeft in het Franse tijdschrift Point de Vue aan dat het "ingewikkeld" ligt met zijn oudste broer Frederik.

"De kroonprins kan simpelweg een geëffend parcours volgen. Maar er ligt niets vast voor de tweede geboren zoon en zijn vrouw, dat staat niet op papier of in een toespraak. Mijn vader kende hetzelfde gevoel van ontevredenheid en slaagde er nooit in zijn plaats te vinden binnen de koninklijke familie. We moeten onszelf uitvinden, terwijl we tweede in de rij staan."

Ja, het is waar ik voel me iets vrijer (in Parijs)

De vader van Joachim en Frederik was de misnoegde prins Henrik. Hij ijverde er zijn hele leven voor om de titel van koning te dragen, niet die van prins-gemaal. Hij wilde op gelijke hoogte staan met zijn vrouw, koningin Margrethe, en kaartte de titelkwestie aan als flagrante discriminatie. Maar Henrik kreeg zijn zin niet en weigerde uiteindelijk - uit "wraak" -  volgens koninklijke traditie begraven te worden in de kathedraal van Roskilde.

De 51-jarige Joachim probeert nu met zijn gezin zijn weg te vinden in Parijs waar hij werkt op de ambassade. De prins voelt zich in het buitenland - net als prins Harry - "iets vrijer". "We kunnen op deze manier onze plek vinden, terwijl we altijd de familie en ons land blijven vertegenwoordigen", vindt Joachim.

Mathilde geniet thuis en in de zaal van de Elisabethwedstrijd

Eerder deze week volgde ze nog de Elisabethwedstrijd voor piano knus thuis in Laken, via de livestream, op de bank met prins Emmanuel en prinses Eléonor. Woensdag en donderdag trok koningin Mathilde als beschermvrouwe duidelijk met plezier naar het Flageygebouw in Brussel. 

In een zo goed als lege studio genoot Mathilde van een sessie van de enige vrouwelijke halvefinalist Su Yeon Kim (Korea) en van het optreden van de Japanse virtuoos Keigo Mukawa. De koningin wilde met haar aanwezigheid de jury en de kandidaten een hart onder de riem steken.

Bij de halve finale van 12 mei.
© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager
Bij de halve finale op 13 mei.
© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager
Een klein applausje na zo'n tour de force. Bizarre tijden
Kristien Bonneure die de Elisabethwedstrijd al jaren volgt

Vorig jaar werd het prestigieuze concours uitgesteld door corona. Deze editie is met de grootste zorg coronaveilig opgesteld. Mathilde deelde de zaal enkel met de juryleden en mensen van de tv-productie. "Na elke sessie volgde een klein applausje en dat na zo'n tour de force. Heel bizar", weet kenner en journaliste Kristien Bonneure. "De halve finale is extreem zwaar. Andere jaren verloopt die op twee dagen, nu moeten de kandidaten alles achter elkaar spelen, 1,5 uur lang."

Onze koningin vergeleek vorig jaar nog de Elisabethwedstrijd met de Olympische Spelen waarbij de kandidaten als atleten hard zwoegen om zich voor te bereiden. Op maandag 24 mei beginnen de 6 overblijvers aan hun finaleweek. Live te volgen via Klara, Canvas (namiddag), het tv-kanaal van Ketnet (avond) en VRT NU

Máxima wordt (stralend) 50

Een andere muziekfan is de Nederlandse koningin Máxima. Zij werd voor haar 50e verjaardag (morgen) getrakteerd op een muziekgala in Koninklijk Theater Carré. Ze nam haar piekfijn uitgedost gezin en haar schoonmoeder, prinses Beatrix, mee.  

In het theater was verder geen publiek aanwezig. Maar iedereen kan meegenieten van de optredens die vanavond worden uitgezonden in "Koningin Máxima; een leven vol muziek" op NPO 1.

TV-maker Matthijs van Nieuwkerk, bekend van "De wereld draait door", heeft Máxima ook geïnterviewd in paleis Huis Ten Bosch waar ze woont. Dát interview van ruim een uur wordt morgen uitgezonden, vanaf 20.33u op NPO 1.

Of Van Nieuwkerk zal doorvragen, blijft afwachten. Komt het Griekse snoepreisje van de Oranjes in coronatijden aan bod? Koning Willem-Alexander bood in oktober zijn excuses aan via een video, Máxima zweeg toen in alle talen (zie hieronder). Van Nieuwkerk maakte over de hele vakantieheisa nog een persiflage. En zal Máxima praten over de dood van haar omstreden vader Jorge en haar jongere zus Inés ?

Voor zijn 50e verjaardag werd koning Willem-Alexander in 2017 eveneens uitgebreid geïnterviewd. Goed voor 4,3 miljoen kijkers die naast een gulle lach op het einde tranen zagen als het over zijn overleden broer Johan Friso ging.

HERBEKIJK hier de ophef over de reis van Willem-Alexander en Máxima naar hun Griekse villa (uit "Het Journaal"- 21 oktober 2020):

Videospeler inladen...

Meest gelezen