Jonas Verhulst

Serpentarium Blankenberge sluit definitief: "Verouderd, maar ook de coronacrisis"

Zoo Serpentarium op de dijk in Blankenberge zal de deuren niet meer openen. De lange verplichte sluiting door corona, aanhoudende hoge vaste kosten, de infrastructuur die moest aangepast worden en een onzekere toekomst leidden tot de beslissing. De meer dan 200 reptielen krijgen allemaal een nieuwe thuis. Een deel van hen wordt opgevangen in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.

Het Serpentarium was de enige reptielenzoo van ons land. De directie zag geen andere optie dan definitief te sluiten. 4 vaste medewerkers verliezen hun baan. Momenteel wordt voor alle dieren een nieuwe thuis gezocht. “We zijn voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “Het dierenwelzijn komt altijd op de eerste plaats. Ondanks alle inspanningen was de situatie niet langer houdbaar.”

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Coronacrisis, de doodsteek

In maart 2020 sloot het Serpentarium verplicht de deuren als gevolg van de coronacrisis. Omdat de coronamaatregelen in het gebouw niet konden worden gegarandeerd, was een heropening uitgesloten. Zelfs met een versoepeling van de huidige veiligheidsmaatregelen, bleef het ook onzeker of ze nog konden openen.

Intussen bleven de vaste kosten doorlopen zoals voeding voor de dieren. “Maar we stonden ook voor enorme investeringen en werken, zegt Marnick Croes, oprichter van het serpentarium in 1998. "De installatie was totaal verouderd. Deze situatie was niet langer houdbaar. De beslissing is met pijn in het hart genomen.”

Het KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) nam de uitbating van Croes over in 2009. Jaarlijks kwamen er 57.000 bezoekers langs. De dierentuin had 100 terraria en een collectie van 200 dieren zoals kameleons, wurgslangen, gifslangen, groene leguanen, varanen, gekko's en pijlgifkikkers. 

Meest gelezen