Stil protest tegen komst van leidingstraat tussen Antwerpen en Ruhrgebied: "Die hoort hier simpelweg niet"

Op verschillende plaatsen in Limburg en Antwerpen zijn stille protestacties gehouden tegen de mogelijke komst van een leidingstraat tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied in Duitsland. Die pijpleiding moet chemische stoffen vervoeren, zoals propaangas en waterstof. 

De actievoerders maken zich zorgen over de mogelijke 3 tracés, die allemaal door Limburg lopen. Want bovenop de straat kan er niet gebouwd worden en kunnen er ook geen bomen staan of struiken met diepe wortels. En de mogelijke tracés komen voorbij heel wat natuur, zoals het Nationaal Park Hoge Kempen of het Essersbos. 

De acties vandaag waren in Kiewit, Houthalen-Oost, Gerhagen, Maasmechelen en Geel. Liesbeth Croughs van Grootouders voor het Klimaat stond in Kiewit aan de Pukkelpopweide: "We vinden de leidingstraat een aanslag op Limburg. We vragen ons af wat het nut ervan is. Dit maakt de petrochemie groter en dat is geen toekomstgerichte industrie." De invloed op de natuur kan ook groot zijn. De Grootouders voor het Klimaat hebben eerder ook actie gevoerd voor het behoud van de Groene Delle, een stuk natuur dat ook bedreigd werd door industrie. "Daar hebben we hard voor gestreden, maar dit is veel groter en veel erger." 

(lees verder onder de foto)

Geen Pukkelpop

Ook Frans Morawski van de Facebookgroep De Leidingstraat stond aan de Pukkelpopweide. "Want naast al de natuur en de woningen die bedreigd zijn, is ook deze Pukkelpopweide bedreigd." Want als de leidingstraat onder de weide loopt, kan er geen festival op georganiseerd worden. "Die leidingstraat hoort hier simpelweg niet", zegt Morawski. "Het is een investering in de petroleumsector voor 20 à 30 jaar. En dat terwijl iedereen zegt om te minderen met petroleum." Volgens Morawski is dit het eerste protestmoment, maar zullen er nog vele momenten volgen.

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal" van 26 april 2021 over de leidingstraat (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Boomkikker en nachtegaal

In Maasmechelen deed Simon Heijens van klimaatbeweging Extinction Rebellion mee aan het stil protest. "In Maasmechelen komt die leiding over de grens en raakt die meteen al een belangrijke biotoop van de boomkikker en de nachtegaal, twee soorten die zwaar onder druk staan." De leiding wordt 45 meter breed en zal mogelijk ook door het Nationaal Park Hoge Kempen lopen. "Daar zal veel natuur vernietigd worden en daar zullen veel diersoorten het slachtoffer van zijn."

De 3 verschillende trajecten die op tafel liggen worden op dit moment verder onderzocht. 

De mogelijke tracés van de leidingstraat
Omgeving Vlaanderen

Meest gelezen