Elon Musk bij de voorstelling van Tesla Model Y in 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Tesla stapt af van bitcoin omdat die te veel (fossiele) energie verbruikt, waarde digitale munt zakt onder 50.000 dollar

Tesla, de Amerikaanse bouwer van elektrische wagens, zal niet langer betalingen met de digitale munt bitcoin aanvaarden. Eigenaar Elon Musk zegt dat hij die beslissing genomen heeft uit milieu-overwegingen. Het succes van de bitcoin gaat gepaard met een groter wordend energieverbruik, en dan vooral van fossiele brandstoffen. De waarde van de digitale munt is onder de 50.000 dollar (ruim 41.000 euro) gezakt.

In februari maakte Tesla, de bouwer van elektrische wagens, bekend dat het zijn investeringsbeleid bijstuurt. Het bedrijf wilde overtollige cash meer investeren in goud, goudfondsen en digitale munten, waarvan de bitcoin er een is. Tegelijk meldde de autobouwer dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht. Vanaf maart werd het ook mogelijk dat klanten hun elektrische wagen betaalden met bitcoins. Al dat nieuws stuwde de waarde van de bitcoin naar recordhoogten.

Wat is de bitcoin en waarom is het zo'n hype? Bekijk het hier in 1 minuut (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Maar niet iedereen onthaalde het nieuws van Tesla en de records van de bitcoin met evenveel enthousiasme. Het succes van de digitale munt gaat namelijk gepaard met een groter wordend energieverbruik. Milieu-organisaties en investeerders zijn bezorgd over de impact op het klimaat.

De bitcoin is een virtuele munt, een stukje computercode waaraan waarde wordt gehecht. Er is geen tussenpersoon (zoals een bank) nodig om transacties uit te voeren, die gebeuren tussen gebruikers onderling. Het beheer gebeurt via zogenoemde "blockchain"-technologie. Een gedecentraliseerd netwerk van computers houdt een logboek bij van alle transacties. Die vormen een soort ketting ("chain") van virtuele schakels of blokken ("block"). Elke nieuwe transactie vormt een nieuwe schakel aan die ketting.

Transacties worden geverifieerd door zogenoemde miners, die een ingewikkelde puzzel van berekeningen moeten oplossen. Omdat miners in ruil nieuwe bitcoins krijgen, willen steeds meer mensen daar ook letterlijk munt uit slaan. Ze zetten almaar zwaardere machines in. Professionele miners verbinden grote aantallen computers met het netwerk, zo staan verspreid over de hele wereld opslagplaatsen vol. Dat zijn dan zogenoemde bitcoin mining farms. Dat verbruikt heel wat energie omdat die computers de hele tijd niets anders doen dan complexe berekeningen uitvoeren. Die energie wordt voornamelijk opgewekt door fossiele brandstoffen, en dan vooral steenkool.

Een "bitcoin mining farm" in IJsland

Elon Musk: "Digitale munten goed concept, maar niet ten koste van het milieu"

Elon Musk, miljardair en eigenaar van Tesla, zegt nu dat hij betalingen met digitale munten als de bitcoin stopzet uit milieu-overwegingen. "We zijn bezorgd over het snel toenemende verbruik van fossiele brandstoffen, vooral steenkool, wat de ergste uitstoot heeft van alle brandstoffen", schrijft hij op Twitter. "Digitale munten zijn een goed concept, veelbelovend voor de toekomst, maar dat kan niet gepaard gaan met een hoge kostprijs voor het milieu."

Musk laat ook weten dat Tesla geen van zijn bitcoins zal verkopen. Hij wil de digitale munt gebruiken voor transacties zodra miners meer overschakelen op duurzamere energie. Maar het is nog maar de vraag of dat snel zal gebeuren.

Meer dan 75 procent van de wereldwijde mining-activiteiten vindt plaats in China, volgens een studie die begin april in Nature Communications verscheen. De elektriciteit is er goedkoop, bedrijven die gespecialiseerde hardware maken, kunnen er ook heel makkelijk iets opzetten. 

Het grootste deel van het jaar worden fossiele brandstoffen, en dan vooral steenkool, verbruikt. Er wordt doorgaans alleen tijdens het regenseizoen meer gebruikgemaakt van hernieuwbare energie, vooral waterkracht. Een meer duurzame overschakeling van goedkope fossiele brandstoffen naar duurdere hernieuwbare energie lijkt niet meteen een prioriteit.

Bitcoin en dogecoin

Na de aankondiging van Elon Musk zakte de waarde van de bitcoin met meer dan 10 procent tot onder de 50.000 dollar (ruim 41.000 euro), al is dat zich nu wat aan het herstellen.

 

Musk is wereldwijd een van de grootste aanhangers van digitale munten. Geregeld tweet hij over de bitcoin, of over die andere digitale munt die de laatste maanden in opmars is bij beleggers, de dogecoin. Die munt startte ooit als een parodie op de bitcoin op sociale media, maar is onder meer door tweets van Musk uitgegroeid tot de op drie na grootste virtuele munt ter wereld.

 

Op 20 april 2021 legde onze financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck in "Laat" uit wat de dogecoin precies is en waar het enorme succes vandaan komt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen