Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Twee alpinisten overlijden door uitputting op Mount Everest, klimseizoen nog maar net gestart

Op de Mount Everest, in het Himalaya gebergte, zijn gisteren twee bergbeklimmers gestorven. Het gaat om een Zwitser en een Amerikaan, die stierven van uitputting. Het zijn de eerste twee alpinisten die tijdens dit klimseizoen overlijden op de Everest. 

Door de coronacrisis waren beklimmingen het afgelopen jaar verboden op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Maar sinds vorige maand waren commerciële expedities wel weer mogelijk. En meteen blijkt dit klimseizoen al vrij dodelijk. 

De Zwitserse alpinist leed aan uitputting nadat hij de top van de Everest had bereikt. "We hebben twee extra sherpa's gestuurd met zuurstof en voedsel, maar zij hebben hem helaas niet kunnen redden", klinkt het bij de organisatie die de expeditie organiseerde.

De Amerikaan had door sneeuwblindheid en uitputting hulp nodig om weer naar beneden te gaan. Hij geraakte tot aan kamp 4 maar overleed iets later.

Hun lichamen kunnen voorlopig niet naar beneden gehaald worden, vanwege de slechte weersomstandigheden en het feit dat ze zich op een grote hoogte bevinden.

Het gaat om de eerste sterfgevallen op Mount Everest in 2021. De Nepalese kant van de berg ging in april weer open voor commerciële klimexpedities, nadat hij een jaar gesloten was wegens de coronapandemie.    

De aantrekkingskracht van de Mount Everest op bergbeklimmers wereldwijd is enorm. Op 29 mei 1953 waren Tenzing Norgay en Edmund Hillary de allereerste mensen die de top konden bereiken. Sindsdien is hun levensgevaarlijke voorbeeld gevolgd door vele anderen, soms dus met noodlottige gevolgen. In onderstaand filmpje blikken we kort terug op de prestatie van Norgay en Hillary.

Videospeler inladen...

Meest gelezen