Belga Image

Vaccinatiefraude bij brandweer van Middelkerke: "Commandant plaatste de echtgenotes ook op de lijst"

In Middelkerke hebben echtgenotes van brandweerlui onterecht voorrang gekregen voor hun vaccinatie tegen het coronavirus. De brandweercommandant mocht een lijst indienen voor het korps om sneller ingeënt te worden en daar heeft hij ook de namen van de echtgenotes op gezet. Ook de preventieadviseur keurde die lijst goed, nota bene de zoon van de commandant.

Eind februari is vanuit het vaccinatiecentrum de vraag gesteld om reservelijsten aan te leggen voor overschotten van het vaccin AstraZeneca.  Bedoeling was om prioritair mensen te vaccineren die een hoger risico liepen zoals personeel van de brandweer, politie en het onderwijs.

Preventieadviseur

Op de lijst van de korpsoverste van de brandweer van Middelkerke stonden daarop niet enkel de actieve leden, maar ook hun echtgenotes. Ook de preventieadviseur keurde die lijst goed.  

Even later stuurde de verantwoordelijke arts van het vaccinatiecentrum een mail waarin hij protesteerde tegen de vaccinatie van de echtgenotes. De commandant stuurde daarop een lijst zonder de echtgenotes. Toch gingen de brandweermensen en partners naar het vaccinatiecentrum waar ze werden ingeënt.  

Tuchtprocedure

"We tillen hier heel zwaar aan", vertelt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) in "Het journaal". "Het is al op 26 februari gebeurd, het lekt nu pas uit, en op dat moment waren nog zoveel kwetsbare mensen niet ingeënt. Als brandweercommandant hoor je duidelijk je plichten en rechten te kennen. We nemen het niet dat je je vrouw meeneemt en misbruik van je functie maakt."

Bekijk hier het gesprek met Jean-Marie Dedecker in "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Opvallend: de preventieadviseur die de lijst met namen heeft goedgekeurd, is de zoon van de brandweercommandant, zegt Dedecker. "De lijst is naar het vaccinatiecentrum van Oostende gegaan. De dokter daar heeft een mail gestuurd dat dit niet kon, maar toch zijn ze met hun echtgenotes verschenen om te worden gevaccineerd."

De gemeenteraad heeft intussen een tuchtprocedure gestart tegen de commandant en de preventieadviseur. "Gisteravond hebben we de brandweercommandant naar de gemeenteraad gesommeerd waar we hem hebben ondervraagd. Nadien heeft het schepencollege besloten een tuchtonderzoek in te stellen. Iedereen heeft recht op verdediging, we moeten de feiten nagaan." 

Volgens Dedecker kan het tuchtonderzoek op verschillende punten uitmonden, van vrijspraak tot ontslag.

Te traag?

Volgens Open VLD Middelkerke (oppositie) heeft het gemeentebestuur te lang getalmd om dit dossier uit te spitten. "De bal is aan het rollen gegaan door bezorgde inwoners die ons contacteerden omdat ze op Facebook hadden gezien dat een aantal vrouwen van brandweerlui begin maart zijn gevaccineerd", zegt Frederik Spaey van de oppositiepartij.

"Op 14 april hebben we dit op de gemeenteraad aangekaart. Opvallend is dat van begin maart tot 14 april door het gemeentebestuur geen enkele actieve stap is gezet om dit dossier te onderzoeken en duidelijkheid te scheppen. Uiteindelijk heeft het tot de gemeenteraad van gisteren geduurd vooraleer concrete actie is ondernomen."

Meest gelezen