Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Waarom krijgen gezonde vijftigers als Tom Waes nu al vaccin? "We mengen ze met risicopatiënten om privacy te beschermen"

Tv-presentator Tom Waes heeft gisteren zijn eerste coronaprik gekregen in het vaccinatiecentrum van Spoor Oost in Antwerpen. Op zijn Instagrampagina kwam meteen veel reactie, want Waes is 52 en hij is geen risicopatiënt. Uit een belronde van Radio 2 Antwerpen naar de vaccinatiecentra blijkt dat er wel meer gezonde vijftigers worden uitgenodigd. "We mengen ze met de risicopatiënten om de privacy van die laatste groep te beschermen", klinkt het.

Tom Waes was zelf erg verrast toen hij een uitnodiging kreeg om zich te laten vaccineren, vertelt hij aan Radio 2 Antwerpen. "Ik ben 52 en ik ben voor zover ik weet geen risicopatiënt. Ik zit er zelf een beetje mee verveeld, want ik heb zeker niet de bedoeling om oudere mensen voor te steken. Er zijn nu mensen die denken dat ik voorrang krijg omdat ik een BV ben, maar ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat ik niet heb valsgespeeld."

Ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat ik niet heb valsgespeeld

Tom Waes

Waes is inderdaad niet de enige gezonde vijftiger die nu al gevaccineerd werd. Uit een belronde van Radio 2 Antwerpen naar de vaccinatiecentra blijkt dat het ook op andere plekken gebeurt. "We nodigen momenteel ook at random jongere, gezonde mensen uit om ervoor te zorgen dat de risicopatiënten geen stigma krijgen", vertelt dokter Kris Bayens, van de vaccinatiecentra in Turnhout en Ravels. "Op die manier weten de mensen die naar het vaccinatiecentrum komen niet wie er risicopatiënt is en behouden wij toch een klein beetje ons beroepsgeheim."

Er zijn ook mensen die uitgenodigd worden als risicopatiënt terwijl ze dat niet verwacht hadden. Dat komt omdat je ook op die lijst kan belanden als je een bepaald medicijn hebt gekregen. Mensen die voor migraine een pilletje voor de bloeddruk krijgen bijvoorbeeld, zonder dat ze hogebloeddrukpatiënt zijn.

"Ik kreeg ook van verschillende mensen de vraag, waarom ik de uitnodiging niet heb doorgegeven aan iemand ouder", zegt Waes. "Maar dat kan blijkbaar niet." Het is inderdaad zo dat de uitnodiging en het vaccin strikt persoonlijk zijn. Je kan de uitnodiging wel weigeren, maar je zal dan geen tweede uitnodiging meer krijgen.

Meest gelezen