Archieffoto: een Afghaanse moslim bidt tijdens de start van het Suikerfeest, het einde van de ramadan.
AFP or licensors

Ondanks staakt-het-vuren toch weer aanslag op moskee in Afghanistan: zeker 12 doden

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn bij een aanslag op een moskee zeker 12 mensen om het leven gekomen. Mogelijk was de imam van de moskee het echte doelwit. 

De bom ontplofte op het moment dat de gelovigen aan het vrijdaggebed begonnen. Zeker 12 mensen kwamen om. Minstens 15 mensen raakten gewond.

De aanslag is nog niet opgeëist. In Afghanistan voeren de islamistische rebellen van de taliban strijd tegen de overheid. Nog tot morgen geldt een drie dagen durend staakt-het-vuren tussen de taliban en de overheid, naar aanleiding van het Suikerfeest. Moslims vieren dan het einde van hun vastenmaand, de ramadan. 

Maar er zijn ook andere islamistische groeperingen actief in het land, zoals IS. De terreurgroep eiste tot nog toe de meeste aanslagen in de hoofdstad Kaboel op. Onder de doden vandaag was ook de imam van de moskee. Volgens de Afghaanse politie was hij mogelijk het doelwit van de aanslag.

Het geweld in Afghanistan neemt de laatste tijd weer toe, met ook aanslagen op burgers. Nog geen week geleden kwamen nog 80 mensen om het leven bij een aanslag nabij een school. De meeste slachtoffers waren schoolmeisjes van de sjiitische Hazara-minderheid. Ook die aanslag is nog niet opgeëist. De taliban hebben de aanslag veroordeeld.

De Verenigde Staten zijn intussen begonnen met de terugtrekking van al hun troepen in Afghanistan. De Amerikaanse president Joe Biden wil alle soldaten tegen 11 september naar huis gehaald hebben. Dat is de dag waarop het precies 20 jaar geleden zal zijn dat Al Qaeda aanslagen pleegde op de Twin Towers in New York en het Pentagon (het ministerie van Defensie). Als reactie op die aanslagen viel het Amerikaanse leger in 2001 Afghanistan binnen. Ook de andere NAVO-lidstaten zullen hun soldaten tegen dan terugtrekken, waaronder ook België en Nederland.

Meest gelezen