Archieffoto van een Azerbeidzjaanse tank in de buurt van Kalbajar, bij de teruggave van het gebied door Armenië in december vorig jaar.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van schenden vredesakkoord rond Nagorno-Karabach, Macron en Poetin roepen op tot kalmte

De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft buurland en aartsvijand Azerbeidzjan ervan beschuldigd de zuidelijke grens te zijn overgestoken om grondgebied op te eisen. Het is de recentste escalatie tussen de twee landen, die eind vorig jaar een korte maar bloedige oorlog met elkaar uitvochten om de regio Nagorno-Karabach.

Bij de recente zes weken durende oorlog rond Nagorno-Karabach kwamen zo'n 6.000 mensen om het leven. Uiteindelijk zag Armenië zich gedwongen grote stukken grondgebied die het decennia onder controle had gehad, terug te geven aan Azerbeidzjan. Het vredesakkoord tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken kwam tot stand met behulp van Russische bemiddeling.

Die vrede lijkt met de beschuldiging die Pasjinian heeft geuit onder druk te komen. De Armeense demissionaire premier, die eind vorige maand opstapte vanwege aanhoudende kritiek op zijn optreden tijdens de oorlog met Azerbeidzjan, riep donderdag zijn veiligheidsraad bijeen voor een noodoverleg.

"Vijandige infiltratie"

 Volgens Pasjinian zijn de Azeri's Armenië drie kilometer binnengetrokken. De waarnemend premier zei dat het leger van Azerbeidzjan een zuidelijk meer probeert "te belegeren". Het Armeense leger heeft met de "gepaste tactische manoeuvres" gereageerd, aldus Pasjinian. "Het is een aantasting van het soevereine grondgebied van de republiek Armenië", zei hij. "Dit is een daad van vijandige infiltratie." Hij benadrukte ook dat de spanningen via diplomatieke weg geregeld moeten worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan bestempelde Pasjinians uitlatingen als provocaties. Volgens een woordvoerder bemannen Azerbeidzjaanse grenstroepen gewoon hun posten. Vorige maand beschuldigden Jerevan en Bakoe elkaar er ook al van het vredesakkoord te schenden.

Macron en Poetin willen de-escalatie

 De Verenigde Staten lieten donderdag weten de heropflakkering van de spanningen aan de grens van dichtbij op te volgen. De Franse president Emmanuel Macron sprak donderdag met Pasjinian. In Frankrijk leeft een grote groep uitgeweken Armeniërs. Macron wees op de territoriale integriteit van Armenië en riep de Azerbeidzjaanse troepen op zich meteen terug te trekken.

Pasjinian belde ook met de Russische president Vladimir Poetin. Ook hij benadrukt dat het vredesakkoord - dat door Rusland werd onderhandeld - strikt moet nageleefd worden. Het Kremlin zegt dat Rusland zal blijven bemiddelen in het conflict en contact blijft onderhouden met zowel Armenië als Azerbeidzjan. 

Meest gelezen