Atheneum Zaventem krijgt verjongingskuur: “Nieuwe leeraanpak, vraagt andere klasindeling”

Het atheneum van Zaventem krijgt een grondige renovatie. Niet alleen qua infrastructuur maar ook op pedagogisch vlak, want een andere leeraanpak vraagt om een andere indeling dan de klassieke klaslokalen.  

Passanten in de Spoorwegstraat in Zaventem merkten de werfcontainers misschien al op. Dat betekent grote werken. Het atheneum van Zaventem ondergaat namelijk een flinke verjongingskuur. Het interieur van de school wordt helemaal anders ingericht.

“We gooien klassieke klaslokalen zeker niet over boord. Maar individuele leerpaden vragen een gedifferentieerde aanpak”, zegt Hilde Walraevens, directeur van GO! atheneum Zaventem. ”Daarom breken we in onze B-blok de gang en de trappenhal open. Zo creëren we een open ruimte met veel faciliteiten. Moderne lesunits, kleine aula’s met zitbanken in trapvorm, leeshoeken, podia, een project- en presentatieruimte. Leren doen we immers niet meer door van ’s morgens tot ’s avonds passief naar de leraar te luisteren. De innovatieve ruimtes vergemakkelijken zowel het samenwerken als het zelfstandig werken.” 

Wij zetten als school in op gepersonaliseerd samen leren en een flexibele werking
Hilde Walraevens, directeur GO! atheneum Zaventem

Er komt ook een nieuwe leraarskamer, nieuw sanitair en een nieuwe secretariaat. De make-over gaat hand in hand met de onderwijshervorming. “Wij zetten als school in op gepersonaliseerd samen leren, een flexibele werking. Ben je goed in wiskunde dan wil je in jouw leertraject snelheid maken. Gaat taal moeizaam, dan trekken we je in een bad dat daar wat meer tijd en ruimte voor uittrekt. We geven leerlingen een traject op maat en laten eerstejaars kennis maken met verschillende studiedomeinen”, aldus directeur Walraevens.

Volgend jaar komen er in het atheneum nieuwe studierichtingen bij, zoals Maatschappij en Welzijn, en Toerisme. De school biedt richtingen aan die zowel voorbereiden op de arbeidsmarkt als op verder studeren. In september onthult het atheneum ook een nieuwe naam en huisstijl. 

Meest gelezen