BEKIJK - Van één keer Belgische winst tot politieke relletjes: het Songfestival voor dummies 

Deze week zijn de ogen gericht op Rotterdam, waar het 65e Eurovisiesongfestival plaatsvindt. Het circus der wansmaak, een feest van de (foute) muziek, een traditioneel tv-moment met familie en vrienden waarbij je elk jaar weer hoopt dat ons land dit keer wél zou scoren... Iedereen bekijkt en beleeft de liedjeswedstrijd op z'n eigen manier, of laat het compleet aan zich voorbijgaan. Heb je toch nog even een recap nodig van wat het Songfestival nu precies is of wil je even nostalgisch terugblikken? Dan kunnen onderstaande video's je zeker van dienst zijn.

65 jaar Songfestival

Feest! Het Songfestival blaast dit jaar 65 kaarsjes uit. In al die jaren is het festival veel veranderd én uitgegroeid tot de grootste liedjeswedstrijd ter wereld, met twee halve finales waarbij de tien best scorende landen per halve finale zich plaatsen voor de grote finale op zaterdag.

Videospeler inladen...

Twelve points

Twaalf: een bijzonder belangrijk getal in Eurovisietermen. Het is het hoogste puntenaantal dat een land kan krijgen per stemming. Maar er zijn nog andere cijfertjes die belangrijk zijn op het Songfestival.

Videospeler inladen...

"J'aime la vie"

Ons land doet het niet zo bijster goed op het Eurovisiesongfestival. In 65 jaar tijd zijn we er nog maar één keer in geslaagd om de wedstrijd te winnen: in het gezegende jaar 1986, met Sandra Kim en "J'aime la vie".

Videospeler inladen...

Politieke relletjes

Officieel is het Eurovisiesongfestival een niet-politiek evenement. Dat betekent dat politieke boodschappen niet toegelaten zijn. Maar toch is de internationale politieke situatie vaak niet helemaal weg te denken tijdens de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

Videospeler inladen...

Corona

Vorig jaar werd het Eurovisiesongfestival voor het eerst in de geschiedenis geannuleerd, wegens de coronapandemie. Dit jaar gaat het festival wél door. Het zal zowat het eerste grote internationale evenement zijn sinds de pandemie uitbrak. Formeel wordt het Songfestival dit jaar opgevat als een testevenement, er zijn dan ook strikte coronaregels.

Videospeler inladen...

Meest gelezen