President Joe Biden en vicepresident Kamala Harris lieten het mondmasker zelf ook achterwege.
AFP or licensors

Gevaccineerde Amerikanen hoeven geen mondmasker meer te dragen: "De keuze is aan jou: vaccin of mondmasker" 

Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, hoeven in de meeste gevallen geen mondmasker meer te dragen, zowel binnen als buiten. Dat staat in een nieuw advies van de CDC, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit. President Joe Biden heeft het over een "geweldige dag" voor de VS en ziet het als een aanmoediging voor alle Amerikanen om zich te laten vaccineren.

"Al wie volledig gevaccineerd is, kan binnen en buiten aan kleine of grote activiteiten deelnemen zonder een mondmasker te dragen of afstand te houden", aldus Rochelle Walensky, de directrice van de federale ziektepreventiedienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

De dienst raadt gevaccineerde mensen wel aan om een mondmasker te blijven dragen op het vliegtuig, de bus, de trein of ander vervoer, en in de stations en luchthavens. Of en hoe er gecontroleerd zal worden of mensen effectief gevaccineerd zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Ook mogen plaatselijke besturen of handelaars zelf kiezen om toch strengere regels op te leggen.

De CDC wijst er in het nieuwe advies op dat de vaccins heel effectief zijn in de bescherming tegen ziekte door COVID-19, maar ook dat ze het risico op de verspreiding van het virus verminderen. Hoe goed ze dat doen, wordt nog volop onderzocht. 

Lees voort onder de foto.

FOTO: Protest tegen de coronamaatregelen in de VS
AFP or licensors

"De keuze is aan jou"

In een toespraak na de aankondiging van het nieuwe advies, had president Joe Biden het over een "geweldige dag" voor de VS en een mijlpaal op de weg terug naar het normale leven. Biden en vicepresident Kamala Harris lieten het mondmasker zelf ook achterwege. 

Bekijk hier een fragment van de speech (en lees daaronder voort):

Videospeler inladen...

De regel is nu eenvoudig: laat je vaccineren of draag een mondmasker tot je dat doet

VS-president Joe Biden

Het mondmasker is in de VS veel meer een politieke kwestie geworden dan bij ons. Bij veel Republikeinen, onder anderen ook ex-president Donald Trump, was er grote terughoudendheid om verplichtingen op te leggen, terwijl veel Democraten daar net op aandrongen.

De president grijpt deze beslissing aan om de Amerikaanse bevolking aan te moedigen zich te laten vaccineren. "De regel is nu eenvoudig: laat je vaccineren of draag een mondmasker tot je dat doet. De keuze is aan jou." (Lees voort onder de tweet)

Bekijk ook de journaalreportage over de beslissing van de Amerikaanse regering: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Vaccintwijfel

Die oproep van de president komt niet toevallig, want in de laatste weken vertraagt de vaccinatiecampagne in de VS. 47 procent van de bevolking heeft intussen minstens 1 prik gekregen, 36 procent is volledig gevaccineerd. De campagne ging  in de VS een pak sneller van start dan bij ons en er zijn meer dan genoeg vaccins, maar het is nu vooral zaak om mensen te overtuigen. 

Verschillende staten springen creatief om met de beloningen voor gevaccineerden. West-Virginia bijvoorbeeld belooft 100 dollar aan alle gevaccineerde burgers tussen 16 en 35 jaar. Populair in andere staten zijn de "shot and a beer"-acties waarbij gevaccineerden na hun prik getrakteerd worden op een pintje. (Meer over de vaccinatie-aanmoedingen in verschillende landen lees je in dit artikel.)

AFP or licensors

Meest gelezen