De 2 vrijgelaten migranten bedanken de omstaanders voor hun steun

BEKIJK - Honderden Schotten forceren vrijlating van 2 migranten in Glasgow, goed voor nieuwe rel met Londen

In Glasgow heeft de politie twee opgepakte migranten weer vrijgelaten na protest van honderden buren en demonstranten. Die blokkeerden urenlang het bestelbusje waarin de twee zaten. Het incident leidt tot een nieuwe rel tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen en de Schotse regering. Eerste minister Nicola Sturgeon noemt de actie van de Britse immigratiedienst "onverantwoord."

Om 9.30 uur haalde de Britse immigratiedienst - die afhangt van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen - twee Indiase mannen uit hun flat in het zuiden van Glasgow. Beneden op straat hadden zich toen reeds honderden mensen verzameld. Die verhinderden dat het busje met de twee kon vertrekken. Toen het tot trekken en duwen kwam, riep de immigratiedienst versterking op van de lokale Schotse politie.

Bekijk hier de beelden van de protestactie (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Maar ook de agenten konden het busje niet in beweging krijgen. Een demonstrant ging zelfs onder het voertuig liggen. Na meer dan zeven uur besloot de politie om de twee mannen vrij te laten, tot grote vreugde van de talrijke omstanders. Na afloop meldde de hoofdcommissaris dat die beslissing was genomen om de veiligheid van alle aanwezigen te waarborgen. 

Een man lag 6 uur onder het bestelbusje
Andrew Milligan

De dag waarop het migratiebeleid een Schotse bevoegdheid wordt kan niet snel genoeg komen. 

Eerste minister Sturgeon

Rel met Londen

Op Twitter reageerde eerste minister Sturgeon verontwaardigd: "Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken moet zich enkele fundamentele vragen stellen. Deze actie op het Suikerfeest, in het hart van onze moslimgemeenschap, in het midden van een nieuwe coronauitbraak was onverantwoord. Maar het dieper probleem is de rampzalige asiel- en migratiepolitiek." En ze besloot: "De dag waarop het migratiebeleid een bevoegdheid wordt van het Schotse parlement kan niet snel genoeg komen."

De Britse immigratiedienst liet weten dat ze hun geplande deportaties zullen voortzetten. Volgens een woordvoerder in Londen had de operatie in Glasgow te maken met overtredingen van de immigratiewet en werkten de twee Indiase verdachten goed mee met de agenten. Drie demonstranten werden opgepakt.

Meest gelezen