Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Japan krijgt corona niet onder controle, al 350.000 inwoners tekenen petitie om Olympische Spelen af te gelasten

In Japan groeit de druk om de Olympische Spelen af te gelasten. Het land krijgt de coronapandemie maar niet onder controle. In 3 extra regio's is de noodtoestand afgekondigd. Maar de regering houdt vol dat de Spelen zullen doorgaan zoals gepland. 

3 extra regio's worden toegevoegd aan het gebied waar de noodtoestand geldt. Het gaat om Hiroshima, Okayama en het noordelijke eiland Hokkaido, waar op 7 en 8 augustus de Olympische marathons worden gelopen. "De besmettingen nemen extreem snel toe in sommige dichtbevolkte gebieden", zei premier Suga. Net zoals in Tokio en 5 andere prefecturen gaan bars, restaurants en karaokegelegenheden er dicht. 

Net vandaag diende een groep Japanse burgers een petitie in bij de regering met als titel "Stop Tokio Olympics". Volgens de indieners kunnen de Spelen niet in goede omstandigheden doorgaan en bestaat het risico dat de medische diensten overbelast zullen raken. De petitie werd ondertekend door 350.000 Japanners. Volgens een recente petitie wil 80 procent van de bevolking inmiddels dat de Spelen uitgesteld of afgelast worden. 

Bewakers voor de deur

De Vlaamse triatleet Marten Riel verblijft intussen in Japan waar hij deelneemt aan de triatlon van Yokohama, in de buurt van Tokio. "We voelen dat de situatie ernstig is, zo staat er een bewaker voor het hotel die er niet mee zou kunnen lachen als we onze kamers zouden verlaten en naar buiten zouden proberen gaan. Iedereen houdt zich wel aan de maatregelen, omdat we allemaal hopen dat de Spelen nog kunnen doorgaan."

Beluister hier een bijhorend gesprek uit "De wereld vandaag" met de Belgische triatleet Marten Van Riel die morgen deelneemt aan de triatlon van Yokohama in Japan:

Intussen maakte het Amerikaanse atletiekteam bekend dat het zijn geplande trainingskamp in Japan afgelast. Ook de tocht met de Olympische fakkel wordt ingekort en een gepland bezoek van IOC-voorzitter Bach wordt uitgesteld. Ook Japanse bedrijven zoals Toyota en atleten zoals Naomi Osaka hebben de voorbije dagen de wenselijkheid van de Spelen in vraag gesteld. 

Aartsrivaal China

Maar de Japanse regering houdt vol dat de Spelen in veilige omstandigheden zullen plaatsvinden. In de praktijk betekent dat dat de hele Olympische delegatie en hun entourage het Olympische dorp niet zullen mogen verlaten. "Buitenlandse journalisten die de regels overtreden worden mogelijk gedeporteerd", zei Suga. Voorlopig is nog altijd minder dan 3 procent van de volledige Japanse bevolking gevaccineerd.

Een factor die meespeelt is dat de Spelen voor Japan symbolisch erg belangrijk zijn. Het is het moment om aan de wereld te bewijzen dat het land er weer staat, na de tsunami en kernramp van 10 jaar geleden én de coronapandemie. Als Japan deze Spelen verliest dan gaat de kans naar aartsrivaal China om de eerste post-corona Spelen te organiseren, in de winter van 2022.

Meest gelezen