Cyberaanval op Ierse publieke gezondheidsdiensten

Ziekenhuizen en andere openbare gezondheidsdiensten in Ierland zijn vanmorgen getroffen door een cyberaanval. Alle IT-systemen zijn uit voorzorg stilgelegd. De hackers hebben nog geen losgeld geëist om de computersystemen vrij te geven. 

De Ierse publieke gezondheidsdienst Health Service Executive Ireland, heeft vanmorgen al zijn computersystemen uit voorzorg moeten afsluiten na een cyberaanval met zogenoemde "ransomware". Dat is kwaadaardige software die de bestaande datasystemen kan verstoren. Alleen het vaccinatieprogramma tegen corona kwam niet in gevaar. 

Verschillende ziekenhuizen moesten afspraken schrappen en ook de diensten voor de diagnose van patiënten werden verstoord. 

We zijn nog maar net de bedreiging en gevolgen aan het inschatten en we proberen alles nu onder controle te krijgen. 

Paul Reid, hoofd HSE

Hoe erg het hele systeem verstoord is, is nog niet duidelijk. Het Rotunda-ziekenhuis in Dublin heeft het over een kritieke noodsituatie en heeft de meeste routine-afspraken uitgesteld. Een ander ziekenhuis in Dublin, Het National Maternity Hospital, meldt ook op Twitter dat het vandaag belangrijke storingen zal ondervinden op al zijn diensten. 

Cyberaanvallen worden meestal gepleegd door misdadige hackers die data proberen te bemachtigen of systemen te verstoren. Ze vragen dan losgeld om alles te decoderen. In dit geval is er nog geen losgeld gevraagd, zegt de Ierse gezondheidsdienst. Vorige week werd in de Verenigde Staten de belangrijkste brandstofpijpleiding dagenlang stilgelegd na een cyberaanval. Ook in ons land probeerden hackers vorige week de computers van verschillende overheidsdiensten lam te leggen. 

Meest gelezen