2016
Nicolas Maeterlinck

Gentse Belleman Jean-Pierre Van de Perre (70) is overleden: "Gent en de Gentenaars gaan u hard missen"

Jean-Pierre Van de Perre, beter gekend als de eerste Belleman van Gent, is op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al een lange tijd ziek, maar ging wel nog naar officiële evenementen. In Gent en omstreken was hij een graag gezien figuur, ondere andere door zijn taak om de Gentse Feesten te openen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) reageert op Facebook: "We dragen u voor altijd in het hart".

Van de Perre overleed vrijdag in het ziekenhuis, na een aanslepende ziekte. In 1993 begon hij als Belleman, maar in 2016 promoveerde hij tot eerste Belleman van Gent. Bellemannen of stadsomroepers kregen in de jaren 70 een herwaardering als verloren beroep. Als officieel lid van de Gentse Orde van de Belleman heeft Jean-Pierre ook deelgenomen aan wedstrijden in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België. In 2016 werd hij zelfs verkozen tot Belgisch kampioen in die discipline. 

Uit het archief: De Belleman prijst de Gentse Feesten aan (2017)

Videospeler inladen...

Gentse Feesten

Bij plechtige momenten was het de gewoonte dat Van de Perre als Belleman een aankondiging deed. Hij was dan ook aanwezig bij elke opening van de Gentse Feesten, kermissen en herdenkingen. In 2009 leerde Vlaanderen hem ook kennen dankzij het programma "The block". Daar was hij de schrik van de kandidaten, want telkens zijn bel weerklonk moesten de te verbouwen kamers afgewerkt zijn.

2018

De Clercq: "Rust zacht"

Burgemeester De Clercq van Gent heeft gereageerd op Facebook. "Gij schone Gentse kop met welluidende stem", schrijft hij. "Gij fiere Gentse kop vol jovialiteit, gij trotse Gentse kop vol kameraderie. Rust zacht. Gent en de Gentenaars gaan u hard missen en dragen u voor altijd in het hart."

2016
Nicolas Maeterlinck
kasto80

Meest gelezen