Dag tegen homo- en transfobie: alle erkende levensbeschouwingen ondertekenen charter tegen discriminatie

Naar aanleiding van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, spreken politieke partijen en alle erkende religies en levensbeschouwingen zich uit tegen discriminatie. Leerlingen en leerkrachten in 190 scholen trekken met een paars kledingstuk aan naar school. Uit solidariteit met de LGBTQ+-gemeenschap wappert in alle Vlaamse gemeenten de regenboogvlag. En niet toevallig vandaag stuurt Wel Jong Niet Hetero een open brief naar Vlaams minister van Sport Ben Weyts om een holebivriendelijker klimaat te helpen creëren in de sportwereld.

Vandaag is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie. Die dag is bewust gekozen: op 17 mei 1990 is homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten geschrapt. 31 jaar later zijn mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap wereldwijd, maar ook in ons land nog steeds het slachtoffer van discriminatie en geweld. Om dat onder de aandacht te brengen zijn er vandaag verschillende acties gepland.

In het Vlaams Parlement hebben vertegenwoordigers van alle erkende geloofsgemeenschappen en vijf politieke partijen een charter ondertekend dat alle vormen van geweld en discriminatie tegen holebi's veroordeelt. Bij hen bisschop Johan Bonny en imam Khalid Benhaddou. Ze willen zo een sterk signaal geven op de internationale dag tegen homofobie en transfobie vandaag. 

Bekijk hier vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten (jodendom, islam, katholicisme) over het nieuwe charter (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat is LGBTQ+? Ontdek het in deze video en lees eronder verder:

Voor het eerst zeggen alle levensbeschouwingen zonder omwegen te willen fungeren als een veilige haven voor zoekende mensen van de regenbooggemeenschap.

Lorin Parys, Vlaams volksvertenwoordiger N-VA

Er zijn wel al heel wat wetten tegen discriminatie en geweld op basis van seksuele geaardheid maar in de hoofden en de harten van de mensen is er nog heel veel werk, zegt initiatiefnemer Lorin Parys van N-VA. De helft van de LGBTQI+-gemeenschap krijgt te maken met intimidatie, een op vijf met geweld, en net daarom vindt hij dit een belangrijke verklaring: "Voor het eerst zeggen alle levensbeschouwingen zonder omwegen te willen fungeren als een veilige haven voor zoekende mensen van de regenbooggemeenschap."

Behalve vertegenwoordigers van alle erkende religies en levensbeschouwingen tekenden ook parlementsleden van Groen, Vooruit, Open VLD, CD&V en N-VA de verklaring. Die zegt dat discriminatie en geweld op basis van seksuele oriëntatie gewoonweg niet kunnen, en al zeker niet uit naam van religie. Elke mens heeft recht op vrije partnerkeuze en de Europese rechten van de mens gelden voor iedereen. 

Paars

Als teken van solidariteit doen 190 scholen in 85 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel vandaag mee aan de campagne PAARS, samen met de universiteiten en hogescholen. Het is een dag waarop scholieren, studenten, leerkrachten en onderwijspersoneel door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen.

De kleur paars komt uit de regenboogvlag en staat symbool voor kracht en moed. Ook het lager onderwijs en de jeugdbewegingen nemen voor het eerst deel aan de campagne PAARS. "Door paars te dragen op school en erover te praten moet het jongeren de kans geven om openlijk respect te tonen en verdraagzaam te zijn voor de LGBT+-gemeenschap", zegt Dries De Smet van jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero.

Lees voort onder de foto:

Voor het derde jaar op rij zullen alle Vlaamse gemeenten vandaag hun regenboogvlag uithangen om te tonen dat ze iedereen aanvaarden, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. "Het is een tijd van gemengde gevoelens voor onze gemeenschap: het is nogmaals duidelijk geworden dat we een reëel risico op geweld en discriminatie lopen, gewoon door onszelf te zijn, maar tegelijk krijgt die realiteit ook steeds meer algemene aandacht", zegt Jennifer Tuttle van koepelfederatie çavaria in een persbericht.

Waarom de regenboogvlag nog nodig is? Dat vertellen ook onze getuigen bij Linde Merckpoel. Bekijk de video hier: 

Negen op de tien holebi's kregen al eens te maken met fysiek of verbaal geweld

 "We hebben al stappen vooruit gezet, maar dagen als vandaag blijven noodzakelijk", zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD). "Negen op de tien holebi's kregen al eens te maken met fysiek of verbaal geweld. Twee op de drie durft niet hand in hand te lopen op straat. 80 procent van de trans personen heeft al eens gedacht aan zelfdoding. Een dag als vandaag zorgt voor draagvlak en maakt zaken bespreekbaar."

Doordat de Pride dit jaar door corona opnieuw niet fysiek kan plaatsvinden, maakt Somers extra geld vrij voor de alternatieven die gepland zijn. Deze acties worden met 25.000 euro ondersteund, maar Somers maakt ook werk van een structureler beleid, luidt het in een persmededeling. "We hebben een klankbordgroep opgericht met middenveldorganisaties. Daarnaast is het aanpakken van homofobie een onderdeel geworden van het Vlaams actieplan tegen extremisme."

Open brief aan minister van Sport

Tegelijk schrijft Wel Jong Niet Hetero vandaag een open brief aan minister van Sport Weyts. "Europees onderzoek toont aan dat meer dan 90 procent van alle LGBTQ+-atleten niet volledig zichzelf durft te zijn binnen hun club", staat er onder meer in de brief. "Jongeren hebben nood aan voorbeelden, aan sporters aan wie ze zich kunnen spiegelen, maar die rolmodellen kunnen pas ontstaan wanneer een veilig en toegankelijk sportklimaat hen daartoe de kans geeft."

Veel jongens durven niet uit de kast komen en stoppen daardoor met voetbal

De brief is onder meer getekend door grote namen uit de sport zoals Kim Clijsters, Elodie Ouédraogo en Ann Wauters. "Ik had geen rolmodel of voorbeeld", zegt Matthias De Roover van Wel Jong Niet Hetero die zelf voetbalt, in "De ochtend" op Radio 1. "Het is heel moeilijk om in te schatten hoe bepaalde mensen gaan reageren. Veel jongens durven niet uit de kast komen en stoppen daardoor met voetbal."

Volgens De Roover is de oplossing daarvoor niet eenvoudig, maar zou het al helpen om de problematiek te benoemen. "Er moeten veiliger omgevingen gecreëerd worden waardoor ze sneller de stap kunnen zetten en minder bang zijn om zo'n zaken te vertellen", zegt De Roover. "Er moet meer ingezet worden op meldpunten. De minister van Sport moet gaan samenzitten met de juiste personen om dit te kunnen oplossen."

Tweede plaats in Europa

België staat voor het vierde jaar op rij op de tweede plaats op de jaarlijkse regenboogkaart van ILGA Europe, de Europese holebi- en transrechtenorganisatie. Alleen Malta doet het beter wat gelijke rechten betreft. We scoren met 74 procent één procentje beter dan vorig jaar.

Verschillende Europese landen gaan trouwens achteruit in vergelijking met andere jaren. Dat is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië, Italië en Oekraïne. Volgens ILGA omdat hervormingen er gefnuikt worden door toenemende politieke polarisatie.

"Het gaat duidelijk achteruit in vele landen en niet alleen in degene die vaak het nieuws halen zoals Polen en Hongarije", verduidelijkt Evelyne Paradis van ILGA Europe aan persagentschap Reuters. "Door toenemende polarisatie is het steeds moeilijker om wetgevers over het hele politieke spectrum te mobiliseren. Her en der ontbreekt ook de politieke wil om iets te veranderen."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Meest gelezen