CERN

Einsteintelescoop kan 500 directe en 1.150 indirecte jobs opleveren in Euregio: "Unieke kans voor Limburgse bedrijven"

De provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) probeert de Limburgse bedrijven warm te maken voor de plannen rond een Einsteintelescoop in de Euregio. Enkele Europese universiteiten willen die telescoop bouwen. Volgens de POM is het project een unieke kans voor de Limburgse hightech- en bouwbedrijven. Want het gaat om een investering van 2 miljard euro die 500 rechtstreekse en meer dan 1.150 indirecte jobs kan opleveren.

De Einsteintelescoop ziet eruit als een driehoek, met benen die zo'n 10 kilometer lang zijn en meer dan 200 meter onder de grond zitten. Een stukje daarvan zou in Voeren kunnen komen. Wetenschappers willen met die speciale telescoop de zwaartekrachtgolven bestuderen, die zijn nu moeiljk waar te nemen met de huidige generatie telescopen. 

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput is enthousiast: “De Einsteintelescoop zet ons niet alleen op de kaart als hoogtechnologische kennisregio. Het observatorium levert ook ongeveer 2 miljard euro aan investeringen op, en 500 directe en 1.150 indirecte jobs. Het spreekt dus voor zich dat Limburg er alles aan wil doen om de kandidatuur te versterken.” 

De effectieve opstart van het observatorium is pas voorzien in 2032, maar binnenkort zullen er al aanbestedingen uitgeschreven worden waar bedrijven op kunnen inschrijven. "Het gaat dan niet alleen om hightechbedrijven, maar bijvoorbeeld ook bedrijven uit de planning- en bouwsector", gaat Vandeput verder. "We willen nu zoveel mogelijk bedrijven uit de grensregio met elkaar in contact brengen. We doen dat onder andere aan de hand van bedrijfsbezoeken, workshops en netwerkevents.”

Hoe werkt de telescoop?

Met de telescoop kunnen wetenschappers nagaan hoe het heelal ontstaan is. Professor Jean Manca van de Universiteit van Hasselt: "Als we naar de zon kijken, kijken we naar licht dat daar 8 minuten geleden vertrokken is. Als we naar de sterren kijken, zien we licht dat miljoenen jaren geleden vertrokken is. En als we naar de start van ons universum, naar 'the Big Bang' willen kijken, moeten we speciale golven onderzoeken, de zwaartekrachtgolven. En daarvoor hebben we een gesofisticeerd toestel nodig zoals de Einsteintelescoop."

Ook het Italiaanse eiland Sardinië is kandidaat om de telescoop te bouwen. In 2024 wordt de knoop doorgehakt.

Meest gelezen