Archief: Regenboogpad in Zottegem

Homopaar uit Evergem verbaasd na vraag om te poseren bij nieuw regenboogpad: "Gemeente erkent ons niet als vaders"

De gemeente Evergem heeft aan een homopaar gevraagd om te poseren aan een nieuw regenboogpad, naar aanleiding van de IDAHOT-dag (Internationale Dag Tegen Homo-, Bi- en Transfobie) van aankomende maandag. Het paar vindt de vraag hypocriet omdat hun kinderen nog niet erkend zijn door de gemeente. Volgens het gemeentebestuur gaat het om "ongelukkige communicatie". "Wij zijn een gemeente waar iedereen welkom is", zegt schepen Kathleen Depoorter (N-VA).

De gemeente Evergem gaat maandag, naar aanleiding van IDAHOT-dag, een regenboogzebrapad inwijden. Zo wil ze aantonen dat de gemeente holebivriendelijk is. Voor de inwijding had de gemeente aan Bastiaan Moulart en zijn man Lars Hoffmann gevraagd om te poseren met hun kinderen. De twee vinden de vraag hypocriet, omdat de gemeente hun vaderschap niet erkent.  "We gaan al een jaar stilzwijgend door het leven, maar nu wordt er toch even aan onze haren getrokken", zegt Moulart.

We zijn een jaar geleden met een gerust hart naar hier verhuisd, maar we hadden dit niet verwacht

Bastiaan Moulart

Het paar liet zijn kinderen verwekken bij een Amerikaanse draagmoeder, en daarom zijn ze officieel illegaal in België. De twee hadden niet verwacht dat de erkenningsprocedure zo moeilijk zou verlopen. "Toen wij vorig jaar naar hier verhuisden, zagen wij nog een post van de gemeente op Instagram waarin stond dat ze een echte inclusieve gemeente waren", vertel Moulart. "Wij kwamen met een gerust hart naar hier, maar we hadden dit niet verwacht."

Ongelukkige communicatie

Schepen van Gelijke Kansen Kathleen Depoorter (N-VA) betreurt de ongelukkige communicatie met het paar, maar legt uit waarom zij weinig kan doen aan de erkenning. "De kinderen kunnen volgens het Belgisch recht nog niet geregistreerd worden door de federale overheid. Pas wanneer er een vonnis van de familierechtbank is, kunnen wij als gemeente de kinderen erkennen. De verblijfsvergunning voor de kinderen is wel al meer dan een maand in orde, dus er wordt zeker verder aan gewerkt."

Volgens Depoorter gaat het om een ongelukkige communicatie tussen twee partijen die elkaar niet kenden. Woensdag postte de gemeente een foto van het gaybrapad in Evergem. Maandag volgt er een persmoment met de voorstelling. "Het koppel heeft op defacebookpost in de groep "Ge zijt van Evergem" gereageerd en er is toen een gesprek ontstaan met iemand van onze communicatiedienst. Nadien is hen gevraagd om naar de inhuldiging te komen. Wij zijn een gemeente waarin iedereen welkom is."

Onduidelijke wetgeving

Federaal is er nog geen wet die het draagmoederschap in een duidelijke vorm giet, dus daarom moeten lokale besturen zelf een beslissing nemen. "Ambtenaren worden de dag van vandaag geconfronteerd met documenten van over de hele wereld, dus zij moeten die documenten beoordelen en dat is eigenlijk een juridische beoordeling", zegt professor Internationaal Familierecht, Jinske Verhellen.

De onduidelijke wetgeving leidt vaak tot vreemde situaties. "In een aantal gevallen is die beoordeling te moeilijk", legt Verhellen uit. "Zo moet de afweging gemaakt worden of het draagmoederschap in het belang van het kind is. Dan wordt gekeken of de procedures in het buitenland correct gevolgd zijn. En ambtenaren laten die beoordeling vaak over aan de familierechtbank."

Meest gelezen