radio 2

Actiegroep Tegengas fietst tegen de komst van gascentrales in Dilsen-Stokkem en Tessenderlo

Tegengas, dat is een actiegroep die opkomt voor het klimaat, fietst een hele week langs locaties waar gascentrales gepland zijn. "De bouw van die 8 nieuwe gascentrales in België is een ramp voor het klimaat", zegt woordvoerster Ike Teuling. Twee van die gascentrales zouden in Limburg komen, in Dilsen-Stokkem en in Tessenderlo.

Een tiental burgers rijdt al de hele week door ons land, langs de plekken waar gasgestookte elektriciteitscentrales gepland zijn. "Mooi hoor, België doorkruisen langs het water. Want al die fossiele gascentrales komen natuurlijk langs het water te liggen. Maar het zou een desastreuse beslissing zijn om die gascentrales ook effectief te bouwen" zegt Ike Teuling.

Volgens Teuling zit België dan nog voor 30 jaar vast aan de gascentrales. En dat zou alle andere klimaatinspanningen volledig teniet doen. "Wij snappen het niet dat precies een groene minister, die nog meegestapt heeft in de klimaatmarsen, kiest voor gascentrales die tonnen CO2 uitstoten". 

We snappen niet dat een groene minister kiest voor gascentrales die tonnen CO2 uitstoten

Nochtans is in de toekomst steeds meer elektriciteit nodig, zeker nu ook het wagenpark stilaan de overstap maakt naar elektrische voertuigen. En die elektriciteit moet ergens geproduceerd worden. Daarover maakt Teuling zich geen zorgen: "We hoeven niet te kiezen voor kernenergie of gascentrales, zoals de politiek ons wil doen geloven. België heeft voldoende capaciteit om ons van voldoende stroom te voorzien. En in de toekomst moet dat natuurlijk duurzame energie worden."

Vrijdag weten we alvast of energiemaatschappij RWE beroep zal aantekenen tegen de beslissing van de provincie. Die heeft beslist om geen vergunning te geven voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem. De plannen voor een gascentrale in Tessenderlo komen van het chemiebedrijf Tessenderlo Group. Maar dat heeft nog geen concrete aanvraag ingediend. 

Meest gelezen