Laatste dag van de IJsheiligen: ideale moment om je moestuin aan te leggen? 

Vandaag vieren we de laatste dag van de IJsheiligen. De traditie luidt dat je best vanaf nu kan beginnen tuinieren omdat het niet meer vriest en de planten beter zouden groeien. Maar heeft die timing nu echt zoveel invloed? Tuinaannemer Kevin D'Hondt van bedrijf "De Tuinman" in Boechout bracht meer duidelijkheid vanmorgen op Radio 2 Antwerpen.

Veel mensen wachten met het aanleggen van hun tuin tot na de IJsheiligen. Planten zouden vanaf dan beter groeien. Terecht of niet? Volgens tuinaannemer Kevin D'Hondt klopt die stelling, maar hij nuanceert. "IJsheiligen is vooral belangrijk voor moestuinen. Het plantenseizoen is afgelopen; als je een haag of boom wil aanplanten met een wortel of kluit, ben je grandioos te laat. Wanneer de planten in een pot staan, kan je ze wel het hele jaar door planten."

Wat zet je nu best in je moestuin?

Nu is het ideale moment voor plantjes die gevoelig zijn voor vorst:  "Je kan stilaan beginnen met tomaten buiten te zetten. Ook courgettes en pompoenen zullen goed groeien nu. Eénjarige planten als petunia's of afrikaantjes zet je ook best nu buiten", zegt hij. "Er zijn ook soorten die wel tegen de kou kunnen zoals koolsoorten, selder, aardappelen, wortelen, ...". 

Wie speciaal wachtte tot dit weekend om te planten, kiest zeker het juiste moment uit. "Het zijn mooie dagen nu, de bodem is goed opgewarmd dus waarom niet? Ik zou zeker gaan planten nu", vertelt Kevin.

Beluister hier het gesprek:

Radio 2

Meest gelezen