Pexels: Viteslav Vylicil

Hoor je iets onder je zonnepanelen? Het zouden broedende kauwen kunnen zijn: "Ze kunnen de installatie kapot maken"

Kauwen broeden graag op een beschutte plaats, en de afgelopen jaren hebben ze ook de ruimte onder zonnepanelen ontdekt. Dat vertelt zonnepaneelbedrijf Solar Constructs in Lochristi. "Het is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Kauwen maken veel lawaai, en laten veel uitwerpselen en ander vuil achter."

Kauwen zijn die grijszwarte vogels die in de vrije natuur nesten bouwen in een holte van een boomstam bijvoorbeeld. Maar ook in steden zie je ze regelmatig, en heel soms vind je ze zelfs in jouw schoorsteen wanneer ze daar hun nest gebouwd hebben. Nu meer en meer woningen zonnepanelen hebben, blijkt dat de vogels de ruimte onder die panelen ook interessant vinden om te broeden. En dat brengt wel wat miserie met zich mee.

Pexels: Viteslav Vylicil

"We krijgen de afgelopen 2 à 3 jaar meldingen binnen van klanten dat er nesten onder hun zonnepanelen zitten", zegt Youri De Block van zonnepaneelbedrijf Solar Constructs uit Lochristi. "Vooral vervuiling van nestmateriaal onder die panelen is vervelend. Die kauwen staan er ook om gekend dat ze overal in bijten, en ze bijten soms de kabels van de zonnepanelen kapot.  Daardoor kunnen de connectoren loskomen op het dak en kan er water in komen. Dat kan kortsluiting veroorzaken, waardoor het systeem niet meer werkt."

Wat doen?

Als je een kauwennest ontdekt tussen of onder je zonnepanelen, moet je niet panikeren, benadrukt De Block. "Het is niet gevaarlijk, er is geen brandgevaar." Maar een vervelende klus om het weg te halen, is het wel: "We staan er niet om te springen om zo'n installatie uit te kuisen en te herstellen. Maar we doen het graag voor onze klanten. Je zou het ook zelf kunnen proberen verwijderen, maar als er gebeten is aan de kabels moet je ons sowieso contacteren."

Preventie kan ook, je kan ervoor zorgen dat vogels er niét onder kunnen

Youri De Block van Solarconstructs in Lochristi

Preventie is ook een mogelijkheid, zegt De Block: "Er bestaat een soort vogelwering. Het gaat om plastic borstels van 5 meter lang, een soort kammetjes met klemmen, die je aan de onderkant van de zonnepanelen kan klikken. Zo kunnen die vogels er niet onder."

Vogelbescherming?

"Het is de eerste keer dat we dit horen, voor ons is dit een nieuw fenomeen", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Die vogels gaan normaal gezien in holtes van bijvoorbeeld bomen broeden. Sinds ongeveer 15 jaar hebben ze de schouwen van huizen ontdekt, en daar hebben mensen wel veel last mee. In dat geval is dat gevaarlijk voor CO-vergiftiging en eventueel schouwbrand, in tegenstelling tot zonnepanelen waar het dan niet gevaarlijk is." 

En kauwen, net zoals de meeste vogels in Vlaanderen, hebben een bepaalde bescherming, zegt Rodts: "Voor kauwen gaat het om een voorwaardelijke bescherming. Onder bepaalde voorwaarden kan je die bestrijden om bijvoorbeeld schade aan landbouwgewassen en fruitteelt te voorkomen." Maar bij zonnepanelen, of bij schouwen, is dat wel een ander verhaal: "Je probeert beter te voorkomen dat ze er gaan nestelen, zodat de nesten niet moeten weggehaald worden."

Kauwen slepen heel veel nestmateriaal zoals takjes, repen stof en stukjes plastic aan. "Daarom ben ik ook verrast", zegt Rodts, "omdat er onder die zonnepanelen niet zo veel ruimte is. Misschien moeten de installateurs ervoor zorgen dat er nog minder ruimte onder die panelen is?" Het zonnepanelenbedrijf zegt dat dat moeilijk is omdat de ruimte onder de panelen nodig is voor ventilatie dat moet zorgen voor de afkoeling, zelfs in de winter.

Er zijn trouwens ook al meldingen binnengekomen van duivennesten onder de zonnepanelen, zegt De Block van het zonnepanelenbedrijf nog: "En die zijn nog hardnekkiger dan de kauwen." 

Kauwen zijn zangvogels uit de familie van de kraaien. Heb jij een kauw onder je zonnepanelen? Het geluid van kauwen hoor je hier.

kasto80

Meest gelezen