Kinderrechtencommissaris: "Mondmaskers voor kinderen in lagere school moeten zo snel mogelijk verdwijnen"

Op sociale media is heel wat kritiek ontstaan over het laatste Overlegcomité. Onder anderen psychologe Nina Mouton en kinderboeken-auteur Hanne Luyten vinden dat er te weinig aandacht is voor versoepelingen voor kinderen. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens sluit zich bij hen aan.

Op Instagram uitten Nina Mouton en Hanne Luyten hun bezorgdheid over de coronamaatregelen voor kinderen. Volgens hen had het Overlegcomité dinsdag te weinig aandacht voor hen. Wanneer worden de maatregelen voor hen drastisch versoepeld, vroegen ze zich af.

Volgens Mouton en Luyten moeten een aantal maatregelen die bijvoorbeeld nog altijd gelden in scholen dringend onder de loep genomen worden. De kinderrechtencommissaris, Caroline Vrijens, sluit zich bij die oproep aan en herhaalt haar oproep om onder meer de mondmaskerplicht voor leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar zo snel mogelijk af te schaffen.

"Aan een mondmaskerplicht zijn voor jonge kinderen heel wat risico's verbonden", stelde Vrijens begin dit jaar al. "Het risico op angstinductie bij kinderen bijvoorbeeld, een minder goede communicatie op school en in de publieke ruimte door het wegvallen van de non-verbale communicatie. Maar er is ook de mogelijke impact op het mentaal welbevinden van kinderen."

"Wij krijgen ook heel wat oproepen van ouders over die mondmaskers op onze klachtenlijn", vult Vrijens nog aan. "Ik begrijp dat men voorzichtig is, maar als je ziet welke versoepelingen er nu zijn en welke er nog gepland staan, dan vind ik het niet redelijk dat de mondmaskerplicht voor kinderen blijft bestaan."

Beluister hieronder het interview met Caroline Vrijens in "De ochtend" op Radio 1 en lees daaronder verder:

"Voldoende redenen om het masker toch te behouden"

Volgens infectiologe Erika Vlieghe is het nog te vroeg om het mondmasker niet langer te verplichten in de lagere school. Zij ziet voldoende redenen om het masker toch te behouden. "We zijn er nog niet en het aantal besmettingen in klassen nemen toe. Risico's en ongemakken moeten de hele tijd tegenover elkaar afgewogen worden."

Beluister hieronder het interview met Erika Vlieghe in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen