Veldstraat Gent

Liveblog - Grote drukte in winkelstraten en aan de kust op deze brugdag, alle coronacijfers dalen

De coronacijfers gaan voort de goeie richting uit. Voor het eerst sinds 13 maart liggen er minder dan 2.000 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Ook het aantal nieuwe opnames en het aantal bevestigde besmettingen daalt. Volg alle updates over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Grote drukte in winkelstraten en aan de kust op deze brugdag

Veel mensen zijn er op deze brugdag op uitgetrokken, en het is op verschillende plaatsen erg druk. Dat is zo aan de kust: in Blankenberge, Knokke en Nieuwpoort. Maar ook in de steden in het binnenland is er veel volk op de been, vooral dan in de winkelstraten. 

In Brussel is het bijvoorbeeld heel druk op de Grote Markt en in de Nieuwstraat. In zowel Brugge als Gent zijn alle parkings in het centrum volzet. Volgens burgemeester Mathias De Clercq van Gent wordt de drukte wel goed in de gaten gehouden, zodat alles coronaveilig kan verlopen.

Videospeler inladen...

Blik op de cijfers: alles in dalende lijn, minder dan 2.000 patiënten in het ziekenhuis

  • Van 7 tot en met 13 mei werden elke dag gemiddeld 154 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 10 procent minder dan de week ervoor.  Het aantal ziekenhuisopnames daalt nu al meer dan twee weken, de daling blijft ook significant.
  • Gisteren, donderdag 13 mei, meldden de ziekenhuizen 142 nieuwe opnames. 227 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
  • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal aantal van 1.921 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 20 procent. 647 covidpatiënten (-13 procent) liggen op intensieve zorg, 387 hebben beademing nodig. 
  • Ook het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde besmettingen daalt licht. De voorbije dagen was er nog een kleine stijging. Van 4 tot 10 mei waren er dagelijks gemiddeld 2.852 bevestigde besmettingen, een daling met 4 procent tegenover de week ervoor.
  • In de week van 4 tot en met 10 mei overleden elke dag gemiddeld 35 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 6,2 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.645.
  • Tussen 4 en 10 mei werden dagelijks gemiddeld 51.900 tests afgenomen. Dat is 9 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dus nog stijgen.
  • De positiviteitsratio tussen 4 en 10 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 6,3 procent (0,8 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt een ratio boven 5 als zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,93. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
  • Gisteren, op donderdag 13 mei, hadden 3.809.834 mensen in ons land al zeker één prik gekregen met een coronavaccin. Dat is 41,5 procent van de volwassen bevolking. 1.196.803 van hen zijn volledig gevaccineerd. Dat is 13 procent van de volwassen bevolking.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins vindt u voortaan bij de FOD Volksgezondheid. De Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

20 leerlingen besmet in basisschool Atheneum Denderleeuw

In GO! basisschool Atheneum Denderleeuw zijn 20 van de 450 leerlingen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een grootschalige testing. Een klas, waarin twee besmettingen zijn vastgesteld, is preventief in quarantaine geplaatst. Maar maandag zullen in de rest van de school de lessen wel gewoon doorgaan.

De directie kondigt wel een verhoogde waakzaamheid aan. Contacten moeten streng beperkt worden en er zal gehamerd worden op het respecteren van de bubbels. Leerlingen die in quarantaine zitten, moeten die uitzitten of een tweede negatieve test voorleggen vooraleer ze terug naar school mogen.

Burgemeester Jo Fonck (LvB) ziet in het aantal besmettingen een afspiegeling van de evolutie in de rest van Denderleeuw en roept op om de geldende maatregelen te blijven respecteren.

Verenigd Koninkrijk gaat tweede dosis versneld toedienen uit vrees voor Indiase variant

Het Verenigd Koninkrijk gaat de toediening van de tweede dosis coronavaccin versnellen voor de 50-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen. Dat heeft Brits premier Boris Johnson aangekondigd. De versnelling komt er uit vrees voor de opmars van de Indiase variant. Concreet zal de tussenpauze tussen twee doses voor deze doelgroepen teruggebracht worden van twaalf naar acht weken.

"We geloven dat deze variant besmettelijker is dan de vorige", verantwoordde Johnson de beslissing. "Als de variant maar lichtjes besmettelijker is, kunnen we de economie zoals gepland verder openen. Als de variant daarentegen veel besmettelijker is, dan zullen we harde keuzes moeten maken", aldus de Britse premier.

De besmettingscijfers liggen in het Verenigd Koninkrijk momenteel over het algemeen heel laag. Het aantal bevestigde besmettingen met de Indiase variant verdubbelde de afgelopen week wel van 520 naar 1.313, blijkt uit gegevens van Public Health England.

Japan krijgt corona niet onder controle, al 350.000 inwoners tekenen petitie om Olympische Spelen af te gelasten

In Japan groeit de druk om de Olympische Spelen af te gelasten. Het land krijgt de coronapandemie maar niet onder controle. In 3 extra regio's is de noodtoestand is afgekondigd. Maar de regering houdt vol dat de Spelen zullen doorgaan zoals gepland. 

Lees meer in dit artikel:

Tweede ontslag van personeelslid in stad Diest wegens vaccinatiefraude

In Diest is een tweede medewerker van het vaccinatiecentrum ontslagen voor vaccinatiefraude. Dat heeft het schepencollege vandaag beslist. Eerder deze week werd nog al een personeelslid ontslagen omdat die afspraken voor een versnelde vaccinatie had gemaakt voor collega's, vrienden en familieleden.

Lees meer in dit artikel:

WHO roept rijke landen op: "Geef vaccins eerst aan arme landen vooraleer jullie kinderen in te enten"

Om de coronapandemie tegen te gaan, zouden rijke landen vaccins eerst aan armere landen moeten geven voor ze overgaan tot het inenten van hun kinderen. Dat zegt de leider van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Lees meer in dit artikel:

Coronacrisis nefast voor inkomsten historisch erfgoed, St Paul's Cathedral in Londen slaakt noodkreet

De beheerders van de St Paul's Cathedral in Londen zeggen dat de kerk misschien permanent gesloten moet worden, omdat er onvoldoende geld is om het gebouw te beheren.

"Net als alle andere historische monumenten in Londen is de kathedraal bijna heel 2020 gesloten gebleven. Er waren ook geen toeristen in Londen en de inkomsten van de kathedraal zijn negentig procent gedaald . Veel Londense historische gebouwen halen bijna al hun inkomsten uit de ticketverkoop aan toeristen en die zijn massaal weggebleven tijdens de coronapandemie", zegt Ivan Ollevier in "De wereld vandaag".

De coronasteun van de overheid is onvoldoende om de dagelijkse kosten te betalen. De onderhoudskosten bedragen meer dan negen miljoen euro per jaar, maar de kathedraal krijgt maar vier miljoen euro coronasteun. 

Volgens Ivan Ollevier zal het niet tot een defintieve sluiting komen. "Ik kan me niet voorstellen dat de regering het zou toelaten dat een van de beroemdste en meest iconische monumenten van Londen de deuren zou sluiten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen