Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Filosoof Ludo Abicht: "De Palestijnen voelen zich in de steek gelaten"

Het oplopende conflict tussen Israël en de Palestijnen baart ook filosoof en professor Ludo Abicht grote zorgen. In een gesprek in "De ochtend" op Radio 1 wijst hij de internationale gemeenschap, met name de VS, Europa en de Arabische landen, met de vinger. 

De escalatie van de toestand de voorbije dagen was voor Ludo Abicht een kroniek van een aangekondigde dood. Voor hem is de Israëlische ontslagnemende premier Benjamin Netanyahu de hoofdverantwoordelijke. "Hij is de enige die heeft toegestaan dat 500 Palestijnen uit hun huis zouden kunnen worden gezet in Oost-Jeruzalem. Hij heeft zich niet geëxcuseerd voor de vele gewonde Palestijnse gelovigen op de Tempelberg en hij heeft gezegd dat hij tot het uiterste zou doorgaan met de vijandelijkheden." 

Voor de Palestijnen waren die incidenten een zeer emotionele aangelegenheid, zegt Abicht nog. "Die uithuiszettingen waren niet zomaar een juridische aangelegenheid. En ze zijn al vaker gebeurd. Op het moment dat de laatste meubeltjes over het balkon gegooid zijn en de mensen hun hebben en houden op straat zien liggen, komen de kolonisten zich onmiddellijk vestigen in hun huis. Dat is enorm provocerend. En het wordt steeds erger, want Netanyahu moet zich laten gelden bij zijn extreemrechtse en religieuze achterban." 

(lees verder onder foto Ludo Abicht)  

BELGA/WAEM

"Amerikanen hebben het laten ontaarden"

Ludo Abicht zegt dat de wereld al veel langer de lont uit het kruitvat had kunnen halen. Vooral de opeenvolgende Amerikaanse presidenten, inclusief Obama, hebben volgens hem niets gedaan, integendeel. "Sinds het vredesakkoord van Oslo in 1993 hebben Joodse kolonisten steeds meer land afgenomen van de Palestijnen. In Gaza zitten 2 miljoen Palestijnen op elkaar gepakt en zijn ze aangewezen op voedsel en bouwmateriaal uit Israël. De uithuiszettingen waren slechts een volgende stap. "

Volgens Ludo Abicht gaat het om een collectief falen ten aanzien van de Palestijnen, die zich enorm in de steek gelaten voelen. "Ze hebben geen steun aan Amerika, Europa doet echt niks voor hen. De Arabische landen, die vroeger toch wel steun gaven, zijn onder president Trump sinds vorig jaar lucratieve deals beginnen te sluiten met Israël en de Verenigde Naties zijn verschrikkelijk onmachtig. Die roepen op tot een staakt-het-vuren, ja dat kan iedereen doen, sorry. " 

Status quo niet meer houdbaar

"De status quo is niet meer houdbaar", zegt Ludo Abicht nog. "We moeten met een symbolische drone hoger vliegen en inzien dat Gaza de grootste miljoenengevangenis ter wereld is. Aan de andere kant zie je dat de Westelijke Jordaanoever steeds meer wordt ingepalmd en de mogelijkheid voor de Palestijnen om economisch te overleven kleiner wordt. Men hoopt dat enkele mensen in Israël en bij de Palestijnen inzien dat deze situatie alleen slachtoffers maakt en de ellende vergroot. "

BELGA/WAEM

Bekijk ook de reportage over het escalerende conflict in "Het Journaal" van 14 mei: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen