Radio 2

Marcus plant voedselbos aan in Pelt: "Een bos voor hele luie boeren"

In Pelt is de afgelopen maanden een voedselbos aangelegd, in de buurt van het Kolisbos. Het gaat om een burgerinitiatief. Marcus Breda kocht vorig jaar een dood sparrenbos, dat liet hij rooien en samen met vrijwilligers plantte hij allerlei bessenstruiken en fruitbomen.

"Het is een bos voor hele luie boeren", grapt Marcus Breda. "Ik hoef hier heel weinig te doen. Alleen maar wat snoeien en plukken." In november plantte Marcus verschillende bessenstruiken en fruitbomen aan. "Ik dacht dan het even zou duren vooraleer er vruchten zouden zijn, maar er groeien nu al kersen aan de boom, het is echt geweldig om te zien."

Ik hoef nooit te ploegen, het is eigenlijk een bos voor hele luie boeren

Marcus Breda, eigenaar voedselbos

"Een voedelbos is iets helemaal anders dan de monocultuur met alleen maar maïs of graan", gaat Marcus verder. "Het bos is opgebouwd uit 7 lagen. Het gaat van knollen over bodembedekkers, kruiden en struiken, tot halfstam- en hoogstam fruitbomen en klimplanten. Zo kan je altijd vruchten plukken en ik hoef nooit te ploegen." En voor dat plukken, krijgt Marcus hulp. "25 vrijwilligers werken mee aan het bos, het zijn allemaal mensen uit de buurt. "

Meest gelezen