Inwoners van Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook, inspecteren hun verwoeste huizen, na het zware Israëlische offensief van afgelopen nacht.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zwaarste offensief van Israël op Gaza in huidig conflict: "Ondergrondse tunnels van Hamas beschadigd"

Net voor dageraad heeft Israël Gaza opnieuw bestookt met artillerievuur en luchtaanvallen. Het was het zwaarste Israëlische offensief sinds begin deze week. Het Israëlisch leger heeft het naar eigen zeggen gemunt op het ondergrondse tunnelnetwerk van Hamas. Maar ook nu weer zijn burgerdoden gevallen. In Israël zelf zijn de straatgevechten tussen Joden en Israëlische Arabieren aan het ontsporen.

Vanmorgen meldde het Israëlische leger dat zijn grondtroepen en luchtmacht Gaza hadden bestookt in wat de felste bombardementen waren sinds het begin van het conflict vier dagen geleden. De aanvallen waren zo hevig dat angstkreten van bewoners tot ver buiten Gaza te horen waren, zeggen ooggetuigen. In de loop van de ochtend kwamen ook berichten van honderden burgers die hun toevlucht zochten tot scholen en andere schuilplaatsen in het noorden van Gaza.

Bij het ochtendgloren zijn we naar de scholen gelopen. Onze kinderen schreeuwden ongelooflijk. Toen we wakker werden, zagen we dat alles achter ons vernield was. Er is niets meer over.
Hedaya Maarouf, inwoner van Beit Lahiya
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Het Israëlische leger heeft het naar eigen zeggen vooral gemunt op het ondergrondse tunnelnetwerk van Hamas dat de islamistische groepering gebruikt om onder meer wapens op te slaan en zich ongemerkt te bewegen. Volgens het leger is het netwerk door de bombardementen beschadigd. Toch kwamen bij de bombardementen afgelopen nacht ook weer burgers om het leven. Onder de 13 doden die ze maakten, waren zeker 3 kinderen. Israël heeft ook de huizen van 3 militaire leiders van Hamas gebombardeerd. Slachtoffers waren er niet, omdat de huizen naar verluidt al ontruimd waren. 

In de loop van de dag vernielde het Israëlische leger ook een gebouw van meerdere verdiepingen in Gaza, waarin een bank gevestigd was die aan Hamas gelinkt is. Het is al het derde "bankgebouw" deze week dat vernield werd door Israëlische bombardementen.

De Israëlische premier Netanyahu liet in een videoboodschap horen dat hij vastbesloten is om met de vijandigheden door te gaan: "Ik zei dat we Hamas een zeer zware prijs zouden laten betalen", zei hij. Van zijn kant heeft Hamas een bestand van drie uur afgewezen dat zou zijn aangeboden na bemiddeling van enkele Golfstaten. Een woordvoerder van Hamas zei dat het bereid was om het Israëlische leger "harde lessen" te leren als het zou doorgaan met een grondoffensief.

Dat grondoffensief is er voorlopig nog niet gekomen. Het Israëlische leger heeft een eigen twitterbericht ontkracht en gezegd dat het om een communicatiefout ging. 

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn sinds het begin van het conflict begin deze week al 126 Palestijnen gedood in Gaza, onder wie 31 kinderen. Zo'n 950 mensen raakten gewond. De milities Hamas en Jihad zeggen dat er 20 militanten zijn gedood, maar Israël noemt dat een onderschatting.

Aan Israëlische zijde zijn 8 doden geteld, onder wie 3 kinderen. Voor het eerst zijn er ook raketten afgevuurd op Israël vanuit Palestijnse posities in buurland Libanon. Maar die zouden in zee zijn terechtgekomen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In de Israëlische stad Tel Aviv, de grootste van het land, is het op dit moment veel rustiger dan de voorbije dagen, toen de stad vanuit Gaza met honderden raketten bestookt werd. "Sinds vandaag is het verrassend rustig, het leven herneemt zich, in afwachting van een eventuele nieuwe escalatie", getuigt de Vlaamse vrouw Maaike Machiels, die er studeert. "Er zijn vandaag weer veel mensen op straat, de winkels en restaurantjes zijn open."

De raketaanvallen van de voorbije dagen waren moeilijk om mee te leven, zegt Machiels. "Op verschillende tijdstippen waren er sirenes, maar daar zit weinig regelmaat in. Het kan op elk moment van de dag zijn. En dan hebben we maar 90 seconden om te schuilen." De inwoners van Tel Aviv vrezen dat het conflict nog enige tijd zal duren, maar hebben wel vertrouwen in (het Israëlische ministerie van) Defensie, ervaart Machiels. "Vrees voor een echte burgeroorlog is er niet."

Synagoge en Arabische winkels in brand

Toch escaleert het conflict tussen Israël en de Palestijnen ook steeds meer in de Israëlische steden zelf, waar Joden en Israëlische Arabieren met elkaar in aanvaring komen. In de stad Lod vielen gewapende relschoppers elkaar aan. Er werd minstens één synagoge beschadigd door brandbommen. 

Verbrande Talmud-boeken in de Maoz-synagoge in Lod.
Copyright 2021The Associated Press All rights reserved

Anderzijds gooiden Joodse relschoppers in Lod met stenen naar Palestijnen die aan een moskee stonden. Daarop gooide een politieagent met een plofgranaat naar de Palestijnen. Er werden ook Arabische winkels aangevallen. 

"Dit straatgeweld is een echte gamechanger", zegt Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx. "Ik vraag me af of Israël het zich kan permitteren om grondtroepen naar Gaza te sturen terwijl zijn eigen straten in brand staan."

En ook op de Westelijke Jordaanoever, dat deels bestuurd wordt door de Palestijnse Autoriteit maar waarvan grote delen door Israël militair gecontroleerd worden, neemt de spanning toe. Volgens Palestijnse medische bronnen zijn daar vandaag 11 Palestijnen gedood in confrontaties met Israëlische soldaten. 

Tot slot werden ook al enkele raketten op Israël afgevuurd vanuit het zuiden van Libanon, maar die kwamen in zee terecht. Een groep Palestijnen heeft ook geprobeerd om de Libanees-Israëlische grens over te steken. Eén jongeman zou zijn omgekomen toen hij door het Israëlische leger werd beschoten. Ook vanuit Jordanië zou dat geprobeerd zijn. En ook vanuit Syrië zijn enkele raketten afgevuurd, één ervan kwam op Syrisch grondgebied terecht, de twee andere in een open vlakte in Israël. Er vielen geen gewonden.

Van een diplomatieke oplossing is voorlopig geen sprake. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag opnieuw samen over de situatie in Israël. Enkele landen hadden een spoedzitting gevraagd voor vandaag, maar de Verenigde Staten vroegen uitstel omdat ze het diplomatiek overleg eerst een kans willen geven.

Bekijk  de analyse van Rudi Vranckx uit "Het journaal" (13/5/2021):

Videospeler inladen...

Meest gelezen