Nieuw boek beschrijft jeugd Lukaku: "Ze vroegen de 11-jarige Romelu zijn identiteitskaart, waar kom jij vandaan"

Auteur Yannick Dekeukelaere heeft zijn liefde voor Romelu Lukaku in een gelijknamig boek gegoten. Daarin komen we veel te weten over Lukaku's jeugd in Boom en Bornem. "Romelu was als kind met Afrikaanse roots al een heel sterke speler. Uit jaloezie kreeg hij van voetbalouders veel te horen dat niet door de beugel kan", vertelt Dekeukelaere op Radio 2 Antwerpen.

In "Liefde voor Lukaku" beschrijft voetbalfan en auteur Yannick Dekeukelaere het wonderverhaal van spits Romelu Lukaku. Iedereen kent zijn successen bij Anderlecht, de Rode Duivels of Inter Milaan. Maar het boek begint bij de prille jeugd van Lukaku. "Vader Roger was begin jaren 90 zijn voetbalcarrière in België gestart bij Boom. De familie Lukaku is altijd in de regio blijven hangen. De kleine Romelu is bij Boom beginnen te voetballen en kwam na een verhuizing bij Wintam terecht. Romelu was daar een zesjarig voetballertje zoals jij en ik, al ging zijn carrière pijlsnel omhoog", zegt Dekeukelaere in "Start Je Dag". 

"Toon me je identiteitskaart"

Al snel blijkt de jonge Romelu fysiek een maatje te groot. Hij speelt wedstrijden mee met jongens die een jaar ouder zijn. "Uit jaloezie werd hij op zijn Afrikaanse roots gepakt door sommige voetbalouders. Ik heb daarover gesproken met zijn jeugdvriend Zinho Gano. Toen ze bij Lierse speelden zijn er dingen gezegd die echt niet door de beugel kunnen. Ik zou er in zijn geval nog altijd kwaad van zijn", zegt Dekeukelaere in "Start Je Dag". Dat blijkt ook uit onderstaand fragment uit het boek "Liefde voor Lukaku".

"Doordat ze het allebei niet breed hebben thuis en doordat ze allebei geconfronteerd worden met achterlijk gedrag van zogenoemde supporters, begrijpen Romelu en Zinho elkaar als geen ander. Omdat ze zwart en groot zijn, krijgen ze allebei het weinig originele argument te horen dat ze niet hier geboren zijn en dat ze ouder zijn. Een keer houdt een ouder van de tegenstander Romelu tegen voor hij het veld op stapt.  De volwassene vraagt het 11-jarige kind hoe oud hij is, waar hij vandaan komt, waar zijn identiteitskaart is. Zijn bloed gaat ervan koken, maar Romelu toont de ouder zijn identiteitskaart. Zinho herinnert zich die momenten en vertelt hoe intriest hij dat vond."

Romelu heeft mijn boek gelezen en had geen opmerkingen

Yannick Dekeukelaere

Zesjarige wereldspits

Dekeukelaere beschrijft aan de hand van tientallen getuigenissen het leven van Lukaku, tot aan de recente titel met Inter Milaan. "We kennen Romelu nu als een wereldspits. Dat lijkt evident. Je zou bijna vergeten hoe belachelijk klein de kans is dat een voetballer op dat niveau geraakt. Nochtans was de zesjarige Romelu ervan overtuigd dat hij het ging maken. Ook als zestienjarige zei hij dat hij een topspits zou worden. Nu zegt hij dat nog en maakt hij het ook waar, erg knap. Bovendien heeft hij op zijn pad heel veel mensen tegen gehad en moeten overtuigen. Dat is voor mij de romantiek van het personage Romelu Lukaku."

Geen opmerkingen

Heeft Lukaku de ode van Dekeukelaere gelezen? "Romelu zit bij het managementsbureau van rapper Jay Z. Die gesprekken waren dus vrij Hollywoodiaans. Ik weet niet of ik dit eigenlijk officieel mag zeggen, maar Romelu heeft mijn boek gelezen en had geen opmerkingen. Al herinner ik me  vanop school dat mijn boekbespreking ook eerder karig was als ik het boek niet echt had gelezen", knipoogt Dekeukelaere. 

"Liefde voor Lukaku" van Yannick Dekeuekelaere is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

Meest gelezen