Xavier Vancoppenolle

Ook dit jaar geen traditionele Fiertelommegang in Ronse: "Wandelingen in bubbels van tien mogen wel"

Opnieuw geen traditionele Fiertelommegang voor de Ronsenaars.  Voor het tweede jaar op rij gooit corona roet in het eten, en dus is er een alternatieve versie uitgedacht: Op 30 mei draagt een delegatie van tien dragers een reliekwie van Sint - Hermes uit. Het stadsbestuur kan niemand verbieden om de wandelschoenen aan te trekken, maar is niet van plan wegen af te sluiten. 

De Fiertel-ommegang is een christelijke processie die al meer dan duizend  jaar bestaat en telkens op de eerste zondag na Pinksteren uitgaat.  Elk jaar komen er duizenden bedevaarders, en ook voor elke Ronsenaar is het een hoogdag. Ronsenaars die de stad hebben verlaten, keren ook terug om samen met familie en vrienden de Grote Ommegang te doen.

Maar corona steekt er een stokje voor: van de grote stoet is ook dit jaar geen sprake. Er is wel een alternatief uitgedacht: net als vorig jaar is er een  rondgang met een relikwie. Een kleine delegatie zal een klein reliekwie van Sint - Hermes de stad ronddragen, en dat op het ritme van de bellenman. Vier ruiters te paard zullen hen escorteren. Kerken en kapellen blijven gesloten, en er zijn  geen plechtigheden zoals de overhandiging van de peperkoek aan kruisbeeld Wattripont. 

We volgen de traditionele route en het uurschema van een gewone Fiertelommegang . Iedereen langs het parcours kan dus getuige zijn van deze bijzondere gebeurtenis.
Ignace Michaux (CD&V), Fiertelschepen

“Voor iedereen die Ronse en de Fiertelommegang een warm hart toedraagt, is het echter belangrijk om deze bijzondere traditie in ere te houden", zegt Fiertelschepen Ignace Michaux (CD&V). "De stad en de organisatie vragen uitdrukkelijk aan alle Ronsenaars om niet aan te sluiten achter de delegatie met het relikwie. Normaal gezien lopen honderden mensen achter het schrijn, dit jaar kan dat niet." 

Ronsenaars die op 30 mei willen meewandelen zullen dat moeten doen in een bubbel van tien, met mondmasker.
Ignace Michaux (CD&V), Fiertelschepen

“We behouden zeker een aantal traditionele elementen. Deze zullen op een veilige manier en met respect voor de geldende coronamaatregelen georganiseerd worden", voegt Michaux nog toe. Zo is er onder meer een openluchtmis op de vooravond van de ommegang, op het plein voor de basiliek. Wie wil kan die volgen via livestream op www.beleefhet.be.

kasto80

Meest gelezen