Patenten vrijgeven of niet? Marc Van Ranst: “Leer andere bedrijven hoe ze de vaccins moeten maken”

Er is een tussenoplossing in het debat over "patenten vrijgeven of niet":  leer andere bedrijven hoe ze de vaccins moeten maken, zonder dat de patenten zelf moeten vrijgegeven worden. Dat originele idee oppert viroloog Marc Van Ranst in “De afspraak op vrijdag” op Canvas. Op die manier geraakt de wereld sneller aan coronavaccins, zonder dat de intellectuele eigendom en de daarbij horende winst moeten worden losgelaten. Ook NVA-voorzitter Bart De Wever vindt patenten vrijgeven “une fausse bonne idee”: een slecht goed idee.

De Amerikaanse president Joe Biden pleit ervoor dat de grote farmabedrijven de patenten op hun coronavaccins zouden prijsgeven, zodat er overal ter wereld sneller vaccins geproduceerd kunnen worden. 

De Europese Commissie vindt dat geen goed idee, en ook NVA-voorzitter De Wever zegt in “De afspraak op vrijdag” op Canvas dat hij dat “une fausse bonne idee” vindt. Viroloog Marc Van Ranst komt in dezelfde uitzending verrassend met een tussenoplossing: leer andere bedrijven hoe ze de vaccins moeten maken, zonder dat je zelf je patenten moet opgeven.

Bekijk hieronder het gesprek over de patenten op coronavaccins in "De afspraak op vrijdag" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

“Je kan die patenten afnemen” zegt Marc Van Ranst, “maar dan moeten al die andere bedrijven beginnen met een patent. Terwijl je ook zou kunnen zeggen: we gaan u leren om het te maken en we gaan u ook begeleiden om het te doen.” 

Voor hem is het niet meteen nodig dat farmabedrijven daarbij hun intellectuele eigendom op de patenten en de daarbij horende winsten zouden loslaten. “Geen enkel bedrijf gaat op dit moment verlies maken, dat klopt. Maar dat dat nu monsterwinsten zijn, dat is ook niet zo.”

De patenten opengooien vind ik een “fausse bonne idée".

Bart De Wever, voorzitter N-VA

“We hebben absoluut een welbegrepen eigenbelang om de wereld te vaccineren” zegt NVA-voorzitter Bart De Wever,  “want als je het virus laat rondgaan - in Afrika bijvoorbeeld - ja dan blijft het wel rondgaan en duiken er misschien ook nieuwe varianten op. Maar de patenten opengooien vind ik een “fausse bonne idée.” 

"Er moet meer productie zijn, en er moet meer solidariteit zijn. We moeten die vaccins daar gewoon krijgen. Maar patenten loslaten, daar zou ik heel erg mee opletten. Want intellectuele eigendom, dat is eigenlijk de hoeksteen onder de liberale democratie. Anders dan in China weet je hier dat als je investeert, je beschermd bent tegen de Staat.”

Er is nochtans een historisch voorbeeld: de uitvinder van het poliovaccin heeft het patent vrijgegeven. “Als ze dat zelf doen, heb ik daar geen moeite mee” zegt De Wever. “Maar als ze onteigend worden, dan vind ik dat je daar een hoeksteen van onze welvaart aan het wegtrekken bent.”

Inflatie

Bart De Wever maakt zich wel zorgen over het oplopende overheidstekort: “We zitten 30 miljard onder nul. In Amerika zie je dat de inflatie aan het stijgen is. In Europa is dat zelfs nog niet opgepikt, maar ik vind dat een van de belangrijkste nieuwsitems van de laatste jaren: de inflatie is gestegen.”

Ik vind dat een van de belangrijkste nieuwsitems van de laatste jaren: in Amerika is de inflatie gestegen

Bart De Wever, voorzitter N-VA

“Als dat in Europa ook gebeurt, dan gaan we naar moeilijke tijden. Want je kan zeggen: we gaan de rente verhogen, maar dan gaan alle landen failliet. Of je kan de rente kunstmatig laag houden en dan gaat de spaarder het gelag betalen.”

Meest gelezen