Alexander Dumarey

Planeet Frank: over opwarming in de prehistorie, wereldwijde afkoeling en het verband tussen weer, klimaat en COVID-19

We beleven een koele, atypische lente. Maar het klimaat, dat warmt op. Sinds het begin van de industriële revolutie is de temperatuur op aarde al meer dan 1°C gestegen. Maar is het allemaal wel zo erg? En daarnaast: bestaat er zoiets als afkoeling van het klimaat en is er een verband tussen weer,  klimaat en COVID-19? Je komt het te weten in deze nieuwe aflevering van podcast Planeet Frank

Luister ook naar deze podcast op:

Onze weerman kreeg de voorbije weken weer veel vragen, zoals: in het verleden waren er ooit nog veel warmere periodes. Moeten we ons dan wel ongerust maken, aangezien de aarde de grote warmte van de prehistorie heeft overleefd? En wat weten we over de evolutie van de CO2-concentratie in onze atmosfeer?

In onderstaande grafiek zie je de evolutie van de CO2-concentratie in onze atmosfeer gedurende een periode van 800.000 jaar.

Bron: Kris Karnauskas, University of Colorado Boulder

Videospeler inladen...

Een andere luisteraar wil meer weten over het fenomeen “global dimming”. Zullen vliegtuigwolken (contrails), fijn stof en aerosolen zorgen voor een afkoeling van het klimaat?

  Condensspoor van een vliegtuig (contrail).  Foto: Frank Deboosere

Al meer dan een jaar wordt gezocht naar het verband tussen het weer en COVID-19. Is er meer besmetting in de winter dan in de zomer? Wordt de kans op een pandemie groter door de klimaatopwarming? Infectiologe Erika Vlieghe weet het antwoord.

Erika Vlieghe

Heeft u zelf een vraag over het klimaat of het weer voor Frank? Dan kan u ze stellen via planeetfrank@vrt.be of via sociale media met #planeetfrank. Of u kan het formulier hieronder invullen.

Meest gelezen