Publiek zet Vorst Nationaal voor 50e verjaardag letterlijk in de bloemetjes: “Les Fleurs de Forest”

De concertzaal Vorst Nationaal viert haar 50e verjaardag met een solidariteitsactie “Les Fleurs de Forest” ten voordele van de zwaar getroffen evenementensector. Iedereen werd uitgenodigd om een bloemetje te kopen, dat dan op elk van de 8.400 zitplaatsen wordt gelegd. De opbrengst gaat integraal naar het solidariteitsfonds LIVE2020 dat financiële steun biedt aan werknemers in de livemuzieksector en verschillende relance-initiatieven. 

De vijftigste verjaardag van concertzaal Vorst Nationaal kan om de bekende reden niet gevierd worden met een spetterend concert. In de plaats daarvan komt “Les Fleurs de Forest”, een actie waarvan de opbrengst integraal naar het solidariteitsfonds LIVE2020 gaat. Dat biedt financiële steun aan werknemers in de livemuzieksector en verschillende relance-initiatieven.

Iedereen die Vorst Nationaal een warm hart toedraagt kon een ticket kopen waarmee een symbolisch bloemetje in de zaal wordt neergelegd. Al die giften samen moeten de concertzaal op zondag 16 mei omtoveren in één grote bloemenzee. 

Bekijk hieronder hoe Loïc Nottet, die in 2015 voor ons land vierde werd op het Eurovisiesongfestival in Wenen, de actie "Les Fleurs de Forest" ondersteunt, en lees verder onder de video:

Na afloop worden de bloemen herverdeeld onder de vaccinatiecentra als dankbetuiging, want voor elke persoon die er gevaccineerd wordt, kan binnenkort, hopen we althans, weer een persoon meer terugkeren naar de concertzaal.

Roemrijke geschiedenis

Vorst Nationaal werd geopend in 1971, omdat er toen behoefte was aan een grote concertzaal. Ondertussen is de zaal met haar 8.400 zitplaatsen voorbijgestoken door paleis 12 op de Heizel met zijn 15.000 plaatsen, en ook door het Boudewijnstadion met zijn 50.000 plaatsen wordt gebruikt voor grote concerten in open lucht .

In zijn vijftigjarig bestaan heeft Vorst Nationaal een indrukwekkende rij wereldsterren op het podium zien passeren, en kan het bogen op memorabele concerten van artiesten van eigen bodem. 

De lijst is lang: behalve Will Tura, Helmut Lotti of K’s Choice waren er ook artiesten als The Rolling Stones, Bee Gees, The Jackson Five, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Bob Marley, Santana, Fleetwood Mac, Johnny Hallyday, Claude François, James Brown, Led Zeppelin, Genesis, Pink Floyd, Roxy Music, Queen, Toto, Deep Purple, Jerry Lee Lewis, Prince, Serge Gainsbourg, The Cure, Red Hot Chili Peppers, U2 ... 

Het zijn maar enkele van de legendarische artiesten en bands die in Vorst nationale geschiedenis schreven. Hieronder volgt een greep uit het VRT-beeldarchief.

Bekijk hieronder hoe Will Tura "Omdat ik Vlaming ben" zingt tijdens "Tura in Symfonie" in Vorst Nationaal  in 1994:

Videospeler inladen...

Goedele Wachters interviewt Helmut Lotti die met "Latino Classics" in 2000 op het podium van Vorst Nationaal staat:

Videospeler inladen...

Het verslag in het Journaal van het optreden van DEUS in Vorst Nationaal op 11 december 2008:

Videospeler inladen...

Uit het beeldarchief (19 mei 1983):  David Bowie treedt op in Vorst Nationaal:

Videospeler inladen...

Journalist Johan Op De Beeck interviewt Brian Ferry (11 september 1982) naar aanleiding van het optreden van Roxy Music in Vorst Nationaal:

Videospeler inladen...

Journalist André Vermeulen interviewt Cliff Richard die in 1990 op het podium van Vorst Nationaal staat:

Videospeler inladen...

In de aflevering van het zondagse programma “Binnen en Buiten” van 1 april 1973 zat het verslag van een optreden van Deep Purple in Vorst Nationaal:  

Videospeler inladen...

Ook culturele evenementen vinden plaats in Vorst Nationaal: hieronder een verslag van de derde "Nacht van de poëzie" (1981) met Simon Vinkenoog, organisator Guido Lauwaert, Johnny The Selfkicker en Frank De Crits:

Videospeler inladen...

27 december 2017: 125 jaar na de allereerste voorstelling pakken Franco Dragone, bekend van Cirque du Soleil, en choreograaf Giuliano Peparini in Vorst Nationaal uit met een nieuwe versie van "De Notenkraker". Het kerstsprookje, dat een balletklassieker werd, met de muziek van componist Tsjaikovski, werd in een spectaculair jasje gestoken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen