AFP or licensors

Schilderij van Picasso geveild voor 103,4 miljoen dollar: kunstmarkt krabbelt weer recht na coronacrisis

Bij het veilingshuis Christie's in New York is een schilderij van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso onder de hamer gegaan voor 103,4 miljoen dollar (85 miljoen euro). Het gaat om het schilderij "Vrouw gezeten bij het raam (Marie-Thérèse)". Het schilderij was geschat op 55 miljoen dollar. Het werd verkocht na een strijd van meer dan 19 minuten tussen verschillende bieders.

103,4 miljoen dollar is geen recordbedrag voor Picasso. In 2015 ging "De vrouw van Algiers" voor 179,4 miljoen dollar onder de hamer. Toch is het opvallend dat het schilderij "Vrouw gezeten bij het raam (Marie-Thérèse)" voor bijna het dubbele is verkocht dan geschat. Dat betekent dat de kunstmarkt weer rechtkrabbelt na de coronacrisis. Twee jaar geleden werd voor het laatst een schilderij geveild voor meer dan 100 miljoen dollar, dat was een schilderij uit de "Hooibergen"-serie van Claude Monet. Dat bracht toen 110,7 miljoen dollar op. 

De verkoop bevestigt ook nog eens de speciale status van Picasso. De Spaanse kunstenaar wordt gezien als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de vorige eeuw. Hij heeft nu al vijf werken op zijn naam staan die voor meer dan 100 miljoen dollar geveild zijn. 

Bekijk hier beelden van het schilderij en van de veiling (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vruchtbare periode

Het portret van Marie-Thérèse dat nu onder de hamer ging, komt uit een van zijn meest vruchtbare periodes. In 2013 bracht een ander doek waarop Marie-Thérèse staat afgebeeld, "De droom", nog 155 miljoen dollar op. Beide schilderijen dateren van 1932. Marie-Thérèse is op allebei geschilderd in overwegend lichte en heldere kleuren. 

Marie-Thérèse Walter was van 1927 tot 1935 de geliefde van Picasso. Toen de twee elkaar ontmoetten in Parijs, was ze nog maar 17 jaar oud. Hun relatie moest geheim blijven, want Picasso was getrouwd. Toen Walter zwanger was, ontdekte de vrouw van Picasso de relatie. Ze ging onmiddellijk bij de schilder weg, maar scheiden deden ze nooit. 

Walter beviel van een meisje, Maya. Maar ook haar relatie met Picasso was geen lang leven meer beschoren, want hij werd verliefd op Dora Maar, een fotografe en model. Picasso bleef Walter en zijn dochter wel financieel ondersteunen. In oktober 1977, vier jaar na de dood van Picasso, pleegde Walter zelfmoord.

Meest gelezen