Videospeler inladen...

Ronde van Frankrijk voor vrouwen keert terug in 2022: "Hier wachten we al jaren op", zegt topwielrenster Chantal Blaak

Na meer dan 30 jaar wordt er opnieuw een Ronde van Frankrijk voor vrouwen georganiseerd. Dat heeft Tourbaas Christian Prudhomme bevestigd. Hoe de wedstrijd er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Er doen wel al geruchten de ronde. "Acht dagen en serieuze etappes, dat is belangrijk", zegt topwielrenster Chantal Blaak in het "Laat journaal".

In de jaren 80 bestond er een volwaardige Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Van 1984 tot 1989 reed het vrouwenpeloton dagelijks de laatste zestig kilometer van de Tourritten van de mannen, maar met extra dagen rust. Er werd behoorlijk neergekeken op die vrouweneditie en na vijf jaar schafte de organisator de wedstrijd af, omdat ze niet winstgevend was. 

"De vrouwen krijgen uiteraard een aangepast programma": bekijk hier de aankondiging van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen uit 1984 en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Na 1989 reden de vrouwen nog wel de eendagswedstrijd La Course, maar een meerdaagse rittenkoers kwam er niet meer. Tot nu. Tourbaas Christian Prudhomme heeft bevestigd dat er in 2022 opnieuw een Tour de France voor vrouwen zal plaatsvinden. 

Wat kunnen we verwachten?

Hoe die nieuwe Tour de France voor vrouwen er zal uitzien, is nog niet officieel bekend. "Maar er zijn wel geruchten", weet onze sportjournalist Ruben Van Gucht. "De wedstrijd zou starten in het slotweekend van de Ronde van Frankrijk, wanneer de renners Parijs naderen. Dan krijg je een soort Parijs-Niceparcour vanuit Parijs richting het zuiden.  En dan heb je elk jaar weer keuzemogelijkheden: gaan we richting de Alpen? Gaan we richting het centrum van Frankrijk?"

Hoe zal het parcour van de nieuwe Ronde van Frankrijk voor vrouwen eruit zien? Sportjournalist Ruben Van Gucht licht een tipje van de sluier op in het "Laat journaal":

Videospeler inladen...

Het zou gaan om een dag of acht, met twee weekends

Ruben Van Gucht, sportjournalist

Serieuze etappes

De Nederlandse topwielrenster Chantal Blaak is blij dat de Tour voor vrouwen er komt. "Eindelijk", klinkt het. "We wachten er natuurlijk al jaren op. Toen die eerste Ronde voor vrouwen gereden werd, was ik nog niet eens geboren." Blaak is ook tevreden dat het een volwaardige Ronde wordt: "Acht dagen en serieuze etappes, dat is belangrijk".

Blaak is ervan overtuigd dat de nieuwe Tour voor vrouwen een succes wordt. "Je ziet dat het echt leeft als wij die wedstrijden rijden. Dus dat gaat bij de Tour ook zeker zo zijn."

Wat denkt topwielrenster Chantal Blaak van de plannen voor de nieuwe Ronde van Frankrijk? Bekijk het hier en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Acht dagen en serieuze etappes, dat is belangrijk

De Tour de France voor vrouwen zal vanaf 2022 plaatsvinden. Net te laat voor Chantal Blaak zelf, want ze heeft aangekondigd dat ze zal stoppen met wielrennen. "Jammer dat ik de Ronde mis, want ik denk dat het wel heel gaaf is om mee te maken."

Twijfelt topwielrenster Chantal Blaak om haar vertrek uit te stellen om toch één keer de Tour de France te kunnen rijden? Ontdek het hier en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Levensvatbaar?

Alle initiatieven van de Tour voor vrouwen zijn tot nu toe gesneuveld omwille van geld. De wedstrijden waren niet winstgevend. Toch zou het dit keer wel kunnen lukken om de Ronde voor vrouwen rendabel te maken. "Het vrouwenpeloton staat kilometers verder dan in 1984. Ik denk dat het vrouwenwielrennen er gewoon klaar voor is", zegt Van Gucht. "En dat mensen ook gewoon tout court klaar zijn om ernaar te kijken."

Om kijkers te lokken, kijkt Tourorganisator ASO naar de organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen Flanders Classics, die al langer vrouwenkoersen organiseert. "Die wedstrijden lokken steeds meer kijkers", weet Van Gucht. "Het gaat om gemiddeld 500.000 tot 700.000 kijkers."

Het vrouwenpeloton staat kilometers verder dan in 1984

Ruben Van Gucht, sportjournalist

En daarvoor mogen we bloemetjes gooien naar Flanders Classics en Sporza, meent Van Gucht. "Ze kozen er al twee edities op rij voor om de vrouwenwedstrijd na de mannen te plaatsen, in een heel aantrekkelijk tijdsslot. En dat levert op."

Is de Tour de France voor vrouwen rendabel? "Het is een investering", zegt sportjournalist Ruben Van Gucht in "Laat": "We zitten op een kantelpunt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen