Videospeler inladen...

BEKIJK - Wil van Donald Trump blijft wet bij de Republikeinen: maak kennis met zijn nieuwe "pion" Elise Stefanik

De benoeming van de Trumpgetrouwe Elise Stefanik als nieuwe sterke vrouw voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden heeft aangetoond dat zijn wil nog steeds wet is bij de Republikeinse partij. Ze volgt Liz Cheney op, die in ongenade viel omdat ze kritiek bleef hebben op Trump en zijn samenzweringstheorieën. "De machtsgreep of de wurggreep op de Republikeinse partij van Donald Trump is totaal", analyseert Björn Soenens in "Terzake".

Het is uitzonderlijk dat een "eentermijnspresident" na een verkiezingsnederlaag nog steeds aan de macht blijft bij een partij, toch blijft Donald Trump nog steeds de marsorders uitdelen bij de Republikeinen.

"Normaal gezien verdwijnen dat soort figuren in de coulissen van de geschiedenis, zwijgen ze zelf of worden ze het zwijgen opgelegd en zoekt de partij naar een nieuwe adem en een nieuwe stijl om opnieuw de verkiezingen te kunnen winnen. Dat is nu niet het geval. Donald Trump heeft de absolute greep over zijn partij."

Volgens Soenens hopen de Republikeinen met die strategie veel boze Trumpkiezers naar de stembus te lokken voor de volgende tussentijdse verkiezingen in 2022. "Als Trump die verliest, dan is het game over voor Donald Trump", besluit Björn.

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen