FROLIGHT

Redding voor fruittelers? Ingenieurs bedenken infraroodsysteem om wijnranken te beschermen tegen vorst

Twee Oost-Vlaamse ingenieurs hebben een oplossing bedacht zodat wijnbouwers, ondanks de nachtelijke vorst in bepaalde periodes, tóch een mooie oogst kunnen hebben. Ze maakten een soort infraroodlichtsysteem dat de druivenranken kan opwarmen. Wanneer het te koud wordt, schijnt er licht op de ontluikende knoppen.

Veel landbouwers van bijvoorbeeld druiven hebben slapeloze nachten wanneer de nachtvorst dreigt hun oogst kapot te maken. Vaak proberen ze de ontluikende knoppen te beschermen met een soort vuurpotten: kleine vuurkorven die warmte uitstralen. Dat kan helpen, maar feilloos is dat systeem niet, vindt ingenieur Alexander Schmidt en zijn collega-ingenieur Laurens De Vos. Zij bedachten samen een systeem dat volgens hen veel beter werkt: een draad die werkt met infraroodlichtjes.

FROLIGHT

Stralingswarmte

Schmidt heeft zelf wijndomein Van Eyck in Gavere en legt uit wat het systeem precies doet: "Het gaat om een soort lichtslang die op de hoogte wordt gehangen waar de druiven komen. Bij ons in België is dat op een hoogte van rond de 60 centimeter. Het systeem werkt op stralingswarmte, op infraroodlicht."

Als er wind is, waait de warmte weg bij vuurpotten, bij infraroodlichtjes is dat niet

Wijnbouwer Alexander Schmidt

Die stralingswarmte beschermt de druiven bij nachtvorst. Dat is helemaal anders dan de systemen die nu bestaan, zoals de vuurkorven of vuurpotten. "Alle methodes die er nu zijn, warmen de lucht op die de druivelaars beschermen. Maar als er wind is, verdwijnt die warmte heel snel. Bij infraroodstraling gaat de warmte niet weg."

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal" van 13 april 2021 over een wijnboer in Sint-Truiden die de nacht op zijn velden doorbrengt met vuurpotten om zijn planten warm te houden:

Videospeler inladen...

"Spectaculaire resultaten"

Het systeem is uitgetest op het wijndomein van Schmidt, maar hij en zijn collega-ingenieur Laurens De Vos, testten het systeem al op andere domeinen ook. En met succes, zo blijkt: "Op een wijndomein in Lede hebben we 1.200 meter van het systeem geïnstalleerd en de resultaten zijn echt spectaculair. Je ziet het verschil daar heel duidelijk tussen de plekken waar we het systeem hebben gezet en waar niet."

Lees verder onder de foto.

Mooie, groene knopjes waar het infraroodlicht de lucht opwarmde dus. "Waar we het niet hadden gezet zijn de knopjes bruin en is er veel achterstand in de ontwikkeling, en dat kan bijna niet meer ingehaald worden. Die druiven zullen niet meer voldoende rijp worden", zegt Schmidt.

Andere fruitsoorten?

Of het systeem ook kan gebruikt worden bij andere fruitsoorten zoals peren en appels? "Eventueel wel, maar het slangensysteem is net heel gemakkelijk om aan de druivelaars te hangen." Voor kiwibessen en andere fruitsoorten zou het eventueel ook kunnen, laat Schmidt nog weten, maar dat zijn ze nog aan het bekijken.

Schmidt is naast ingenieur en wijnbouwer ook geluidstechnicus. En daar haalde hij een beetje de mosterd voor dit ingenieuze infraroodlichtsysteem: "Ik kwam vroeger vaak in contact met lichtjes waarvan ik merkte dat die heel veel warmte afgaven. Toen hebben we wat testen gedaan op de wijngaard in Gavere en het systeem verder ontwikkeld."

Het systeem heet FROLIGHT en ziet er een beetje uit als kerstverlichting: lange draden met rood licht die rond de druivenranken hangen. Het systeem schakelt automatisch in bij een vooraf ingestelde temperatuur zodat wijntelers 's nachts niet meer moeten opblijven.

kasto80

Meest gelezen