Spencer Silver staat links op de foto. Rechts staat zijn collega Art Fry.
3M

Uitvinder van speciale lijm op Post-it-briefjes is overleden

De Amerikaanse wetenschapper Spencer Silver is overleden. Silver is vooral bekend als de uitvinder van de lijm op de Post-it-briefjes. Daardoor kun je het briefje makkelijk bevestigen op een oppervlak en er later ook weer afhalen zonder sporen na te laten. Hij stierf zaterdag al, maar het nieuws is nu pas bekendgeraakt. Silver werd 80 jaar.

Spencer Silver ontdekte de lijm veeleer toevallig in 1968 lang voordat er sprake was van de Post-it. Hij werkte in een bedrijfslaboratorium van het technologiebedrijf 3M en was eigenlijk op zoek naar een heel sterke lijm om te gebruiken bij het bouwen van vliegtuigen. Die vond hij niet, maar hij ontdekte wel iets anders: een lijm die je op een oppervlak kan bevestigen en er heel makkelijk weer kan afnemen en hergebruiken. 

"Ik voelde aan dat mijn lijm uniek was en ik begon er lezingen over te geven bij 3M in de hoop dat het iemand van de productontwikkelaars op ideeën zou brengen", zei hij in 2010 in de Financial Times. 

Kerkkoor

In 1972 nam hij een patent op de lijm. Het duurde dan nog twee jaar, vooraleer iemand ermee aan de slag ging. Het was Art Fry die plots het idee kreeg om de lijm te gaan gebruiken voor een nieuw product. Fry zong in een kerkkoor en hij vond het vervelend dat zijn bladwijzers telkens uit zijn boek vielen. Met de lijm van Spencer maakte hij een bladwijzer die wel bleef zitten, maar die je ook kon verwijderen zonder de bladzijden van het boek te scheuren. Hij stelde het product voor aan zijn baas en de rest is geschiedenis. 

(Lees verder onder de foto)

In 1977 kwam het gele memoblokje op de markt en sinds de jaren 80 is de Post-it alomtegenwoordig in kantoren over de hele wereld. Zelfs nu het kantoorleven meer en meer gedigitaliseerd geraakt, blijft de Post-it overleven. Zo was er in 2016 nog een heuse Post-it-challenge, waarbij de briefjes gebruikt werden om boodschappen te schrijven en tekeningen te maken op de ramen van kantoren. Dat veroorzaakte een opbod, dat perfect geïllusteerd wordt in onderstaand filmpje.  

Bekijk hier een filmpje over een Post-it-oorlog in een kantoorgebouw in New York:

Meest gelezen