Basisschool De Wingerd in Terhagen
Foto: Radio 2

Leerlingen veiliger naar school dankzij nieuwe verkeerslichten in Rumst: "Auto's stopten pas als je al op het zebrapad stond"

De gemeente Rumst heeft verkeerslichten geplaatst aan twee gevaarlijke oversteekplaatsen in de omgeving van De Vosbergschool en De Wingerd in deelgemeente Terhagen. "Leerkrachten vertelden me hoe ze met één been al op het zebrapad moesten staan, voordat auto's eindelijk stopten.", aldus schepen van Mobiliteit Geert Antonio (N-VA). 

De verkeerslichten kwamen er na twee jaar overleg tussen de basisscholen en de gemeente. Schepen van Mobiliteit Geert Antonio (N-VA) vertelde aan Radio 2 Antwerpen hoe de samenwerking tot stand kwam: "Twee jaar geleden, aan het begin van de bestuursperiode, hebben we met elke van onze 8 basisscholen een traject opgestart om te bekijken hoe we de schoolomgevingen veiliger kunnen maken." Uit dat overleg met directies, ouderraden, leerkrachten en omwonenden ontstond een prioriteitenlijst die de gevaarlijkste verkeerspunten in kaart bracht. 

Tenzij leerkrachten al met één voet op het zebrapad gingen staan, weigerden auto's te stoppen

Schepen Geert Antonio (N-VA)

Om die punten veiliger te maken, werkte de gemeente enkele maatregelen uit zoals eenrichtingsverkeer aan de schoolpoort of mensen aansporen om hun kinderen te laten uitstappen op nabije parkings en niet vlak voor de schoolpoort. Medewerkers en ouders van zowel de Wingerd als Vosbergschool stipten ook duidelijk de oversteekplaatsen aan als hun prioriteit.  

"Want tenzij leerkrachten al met één voet op het zebrapad gingen staan, weigerden auto's te stoppen. Dat kan niet de bedoeling zijn." benadrukt Antonio. 

Rode rem en blauwe zebrapaden

De nieuwe verkeerslichten maken ook gebruik van een zogenaamde rode rem als extra veiligheidsmaatregel. Die rem voert automatisch een snelheidsmeting uit. Elke auto die sneller dan 50 kilometer per uur rijdt, staat automatisch voor een rood licht. 

De zebrapaden in de omgeving van de scholen kregen ook een blauwe ondergrond. Die moet automobilisten erop wijzen dat ze een zone 30 binnenrijden of een school naderen. 

Meest gelezen