AFP or licensors

Conflictjournalist Rudi Vranckx: "Gaza-oorlog volgt draaiboek vorige oorlogen, grondoffensief onvoorspelbaar"

Als Israël al tot een grondoffensief zou overgaan in Gaza, zal dat mogelijk pas over 1 of 2 weken zijn. "Dat vraagt heel veel voorbereiding", zegt Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx in "Terzake". De tegenstrijdige communicatie daarover vanuit het Israëlische leger was mogelijk militaire tactiek.

Even leek het er op dat Israël gisteravond aan een grondoffensief in Gaza was begonnen. Maar een tweet die het Israëlische leger zelf de wereld had ingestuurd, werd later door datzelfde leger weer ontkracht. Afgelopen nacht werd Gaza wel weer zwaar gebombardeerd vanuit de lucht, het zwaarste Israëlische offensief sinds begin deze week.

Als zo'n grondoffensief er al zou komen, zal dat mogelijk pas over één of twee weken zijn, denkt VRT NWS-journalist en Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx. "Eigenlijk wordt het draaiboek van de vorige drie Gaza-oorlogen gevolgd. Eerst gaat men zwaar bombarderen. Eén of twee weken. Na enkele weken komt dan die grondaanval. Het zou heel snel geweest zijn mocht dit nu afgelopen nacht al gebeurd zijn", meent Vranckx. "Een operatie in Gaza vraagt heel veel planning, heel veel voorbereiding." 

De tweet van het Israëlische leger kan dan ook op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. "Ofwel was die heel dom ofwel heel slim, om te zien hoe Hamas zou reageren. Want daar gaat het om: een netwerk van duizenden kilometers tunnels in de grensstrook in Gaza. De Hamasstrijders gaan zich daar naar begeven en Israël kan dat observeren. En vannacht hebben ze net die plaatsen aan de grens heel zwaar gebombardeerd. Het is misschien militaire tactiek."

Bekijk hier de volledige analyse van Rudi Vranckx in "Terzake" 

Videospeler inladen...

Intussen wordt er druk diplomatiek overleg gepleegd om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te de-escaleren, zoals dat heet. De Verenigde Staten sturen een gezant. "Men zal proberen om tot een staakt-het-vuren te komen", zegt Rudi Vranckx. Maar het conflict zelf zal daarmee niet opgelost zijn, voegt hij eraan toe. "Men gaat proberen om met dat staakt-het-vuren enkele jaren rust af te kopen, maar men gaat nooit naar de kern van de zaak kunnen gaan. En dat is bezetting, dat de Palestijnen geen uitzicht hebben op een eigen staat."

Bekijk de reportage uit "Terzake" met daarin de getuigenissen van een Joodse jongen en een Palestijns meisje aan ons jongeren-Instagramkanaal nws.nws.nws:

Videospeler inladen...

Meest gelezen