Paleontologen leggen de staart bloot van de Tlatolophus galorum, een tot dan toe onbekende dinosaurussoort.
EPA

Wetenschappers ontdekken nieuwe "spraakzame" dinosaurussoort in Mexico

Paleontologen hebben in Mexico een nieuwe dinosaurus ontdekt. Het gaat om een grote herbivoor of planteneter die oren had waarmee hij geluiden met een lage frequentie kon waarnemen. De wetenschappers gaan ervan uit dat het dier door middel van geluid kon communiceren.

Het exemplaar van de Tlatolophus galorum, zoals de dinosaurussoort is genoemd, werd al in 2013 gevonden in de noordelijke deelstaat Coahuila. De resten zijn goed bewaard gebleven omdat het dier waarschijnlijk kort na zijn dood in het water bedekt werd met sediment, aldus het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH). 

De paleontologen vonden eerst de staart van het prehistorische dier. Later legden ze ook 80 procent van de schedel, de kam, het dijbeen en de schouder van het dier bloot. Uit verder onderzoek konden wetenschappers dit jaar besluiten dat het om resten gaat van een niet eerder geïdentificeerde soort.

Naam afgeleid van twee woorden

De soort kreeg de naam Tlatolophus galorum. Tlatolophus is afgeleid van twee woorden: "tlahtolli" uit de inheemse Nahuatl-taal en "lophus" uit het Grieks. "Tlahtolli" betekent woord of verklaring, "lophus" betekent kam, een verwijzing naar de 1,32 meter lange kam van het ontdekte exemplaar. Volgens het INAH lijkt de kam van de dinosaurus sterk op het symbool dat door Centraal-Amerikaanse volkeren in manuscripten werd gebruikt om communicatie en kennis uit te beelden.

Tekst gaat voort onder de afbeelding

Een artistieke impressie van de Tlatolophus galorum

"We weten intussen dat de dieren oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH in een verklaring. "Ze moeten vreedzaam geweest zijn, maar ook spraakzaam." Volgens de wetenschappers die de soort identificeerden, konden de dieren geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of soortgenoten van het andere geslacht te lokken, met het oog op voortplanting.

Klank als een trompet

"Dat dinosaurussen geluiden konden voortbrengen en op die manier met elkaar communiceerden,  wisten we al min of meer", verduidelijkt paleontoloog Koen Stein van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) die niet bij de vondst betrokken was."Alleen hadden we tot nu toe niet veel bewijs daarvoor. De collega's uit Mexico hebben een zo goed als volledige schedel kunnen opgraven,  wat zelden gebeurt. Dankzij die vondst hebben we nu meteen wel een overtuigend bewijs."   

De Tlatolophus had een kam op z'n hoofd die hol was en verbonden was met zijn neusvleugels. 

Koen Stein, paleontoloog KBIN en VUB

Dat overtuigende bewijs bestaat uit de structuur van de schedel die bewaard is gebleven. Stein: "De Tlatolophus had een kam op z'n hoofd die hol was en verbonden was met zijn neusvleugels. Door die kam kon hij lucht blazen en zo een geluid produceren dat geklonken moet hebben als een trompet. Omdat de klank van een trompet ver draagt, moet het dier in staat zijn geweest te communiceren over grote afstanden."  

Een andere reconstructie van hoe de dinosaurus er kan uitgezien hebben.
Luis V. Rey, Cretaceous Research (2021)

Meest gelezen