WhatsApp voert toch omstreden nieuwe privacyregels in buiten de EU, maar "privacy blijft gewaarborgd" 

Berichtendienst WhatsApp verandert morgen dan toch haar gebruiksvoorwaarden en privacyregels buiten de Europese Unie (EU). De nieuwe voorwaarden zijn omstreden en de invoering ervan werd al enkele keren uitgesteld. Volgens de nieuwe regels mag de berichtendienst zijn gegevens namelijk delen met het moederbedrijf Facebook. Whatsapp zelf benadrukt dat de privacy gewaarborgd blijft.

Na de ophef over de nieuwe voorwaarden en privacyregels stelde WhatsApp de invoering ervan al meerdere keren uit, in totaal met drie maanden. Vanaf 15 mei - morgen - zouden ze dan toch worden ingevoerd buiten de EU.

De nieuwe privacyregels zijn omstreden omdat het de berichtendienst mogelijk maakt om gegevens te delen met moederbedrijf Facebook. WhatsApp zelf benadrukt dat de privacy van gebruikers "gewaarborgd blijft", en dat persoonlijke gesprekken beveiligd en versleuteld blijven. "Buiten je chats kan niemand je berichten lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp of Facebook niet", klinkt het bij het Californische bedrijf dat dus in de handen is van sociale mediagigant Facebook. 

Niemand kan in je berichten meelezen, zelfs WhatsApp of Facebook niet

Berichtendienst WhatsApp in een mededeling

En ook privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert zegt dat er niet heel veel verandert. "WhatsApp deelt nu al zijn gegevens met Facebook, de nieuwe privacyvoorwaarden formaliseren die datatransfer ook. De berichten blijven geëncrypteerd, enkel de metadata - zoals naar wie je berichten stuurt of hoe lang je op de app zit - worden gedeeld. Het is wel zorgwekkend en goed dat er reactie op komt, maar er zijn geen grote veranderingen." 

"Het is alleen moeilijk om te controleren of de berichten wel echt versleuteld zijn. Je moet WhatsApp eigenlijk maar geloven. In tegenstelling tot Signal (een andere berichtenapp, red.), waarbij de versleuteling open-source is en dat dus te controleren valt."

Niet in de Europese Unie

Maar de sceptici moeten nog niet te veel vrezen want de nieuwe privacyvoorwaarden zijn enkel geldig buiten de EU. WhatsApp heeft namelijk aparte privacyvoorwaarden voor de EU enerzijds en de rest van de wereld anderzijds. 

"Dat komt omdat de EU datatransfers veel harder aan banden legt", vertelt Dobbelaere-Welvaert. "In theorie kunnen de nieuwe voorwaarden ook hier worden ingevoerd want op het eerste zicht schenden ze de GDPR-wetgeving niet. Maar ik denk dat Whatsapp niet goed durft, uit angst voor boetes." 

De nieuwe voorwaarden zullen op korte termijn dus niet bij ons ingevoerd worden. "Op lange termijn zou het wel kunnen want het businessmodel van Facebook is nog altijd verdienen aan data." 

Verplicht

"We hebben de afgelopen weken al meldingen getoond met daarin informatie over de update", zegt de mededeling van het bedrijf. "Nadat we iedereen de tijd hebben gegeven de informatie door te nemen, blijven we mensen eraan herinneren dat ze de informatie bekijken en akkoord gaan". 

Wie de nieuwe regels niet aanvaardt krijgt dus eerst enkele herinneringen, maar verliest na enkele weken geleidelijk aan belangrijke functies. Gebruikers kunnen wel nog inkomende telefoon- en video-oproepen beantwoorden, maar krijgen geen toegang meer tot hun lijst met berichten. Wie na die periode van "enkele weken" de nieuwe voorwaarden nog steeds niet goedkeurt zal geen oproepen, meldingen of nieuwe berichten meer ontvangen. 

Meest gelezen