© Naveen Sharma / SOPA Images

WHO roept rijke landen op: "Geef coronavaccins eerst aan arme landen vooraleer jullie kinderen in te enten"

Om de coronapandemie tegen te gaan, zouden rijke landen vaccins eerst aan armere landen moeten geven voor ze overgaan tot het inenten van hun kinderen. Dat zegt de leider van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bekijk hier de oproep van de baas van de WHO en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tedros wil dat de landen die al ver zijn met het inenten van hun bevolking, vaccins geven aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. De WHO-baas begrijpt dat sommige landen kinderen en adolescenten willen vaccineren, maar doet een dringende oproep om dit te heroverwegen.

Tedros wees erop dat het tweede jaar van de pandemie veel dodelijker dreigt te worden dan het eerste, vooral de situatie in India is erg zorgwekkend. Daar overlijden de laatste dagen volgens officiële cijfers meer dan 4.000 mensen per dag aan COVID-19, het reële aantal ligt vermoedelijk veel hoger.

Ook in landen als Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Cambodja, Thailand en Egypte is de toestand kritiek, zegt Tedros. Volgens hem gaat momenteel maar 0,3 procent van de vaccinproductie naar landen met lagere inkomens. Daardoor zijn er op veel plekken te weinig doses om zorgpersoneel te vaccineren en worden ziekenhuizen overspoeld met mensen die dringende zorg nodig hebben.

Tedros waarschuwt voor een moreel falen van het vaccinnationalisme, want dat is volgens hem wat er nu gebeurt. Canada en de VS hebben de vaccinatie van kinderen ouder dan 12 al goedgekeurd en in meerdere landen kunnen jongeren ouder dan 16 ook een vaccin krijgen. 

Bart De Wever (N-VA) in "De afspraak": "We hebben een absoluut en welbegrepen eigenbelang om de wereld te vaccineren":

Videospeler inladen...

Meest gelezen