Zonnebloemen voor Zoutleeuw, Van Gogh en solidariteit

Dit weekend planten heel wat inwoners van Zoutleeuw en asielzoekers van het lokale opvangcentrum zonnebloemen op wel 20 locaties in Zoutleeuw. Hiermee zetten de Leeuwenaars hun band met het Nederlandse Zundert, geboorteplaats van schilder Vincent Van Gogh, in de verf.

Zundert is de zusterstad van Zoutleeuw, en tevens de geboorteplaats van Vincent Van Gogh. Door zonnebloemen te planten wil de stad Zoutleeuw die band in de kijker zetten. Het project kreeg de naam “Zonneleeuw” en is een initiatief van Fedasil Zoutleeuw in samenwerking met de stad. “Van Gogh is diegene die de prachtige zonnebloemen geschilderd heeft, vandaar dat we die zonnebloemen gebruiken als het symbool van verbondenheid en solidariteit het afgelopen jaar”, aldus burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V).

Bloemenpracht

De plantjes werden voorgezaaid door enkele asielzoekers van het opvangcentrum, in een lokaal tuincentrum dat hiervoor een serre ter beschikking stelde. De zonnebloemen worden uitgeplant langs troostplekken, bermen en langs het fietsroutenetwerk, waardoor fietsers en wandelaars in de zomermaanden volop zullen kunnen genieten van de zonnige bloemenpracht.

De plantactie dit weekend wordt coronaproof georganiseerd: elk groepje trekt er zelfstandig op uit om een van de plantlocaties onder handen te nemen. Ook enkele scholen, jeugdverenigingen en andere lokale bewegingen steken mee de handen uit de mouwen

Meest gelezen