HANS PUT

Vaccinatietaskforce bereidt extra coronaprik voor vanaf december: "Immuniteit verder opkrikken"

De kans is groot dat we vanaf eind dit jaar een extra prik van het coronavaccin zullen krijgen. Dat zegt Dirk Raemaekers, het hoofd van de Taskforce Vaccinatie in Het Laatste Nieuws. Die extra prik moet de immuniteit van de eerste vaccinatieronde verder opkrikken. Of iedereen een extra prik zal krijgen, is nog niet duidelijk. 

Hoewel er nog wetenschappelijke studies lopen, is de vaccinatietaskforce zich al aan het voorbereiden om eind dit jaar en zeker in 2022 een extra prik toe te kunnen dienen. "Het is de bedoeling om een booster te geven, die de immuniteit nog eens extra stimuleert. Dat is belangrijk om beschermd te zijn tegen het huidige virus dat circuleert, maar ook tegen toekomstige varianten", zegt Raemaeckers aan VRT NWS.

Het is nog niet helemaal duidelijk wie voor die prik in aanmerking zal komen. "Minstens de 65-plussers en ook de mensen met chronische aandoeningen. Klassiek zijn dat de personen die minder vlot immuniteit opbouwen. Dus dan gaat die derde prik die extra stimulans geven." Maar het is ook mogelijk dat iedereen die nu gevaccineerd is, een extra prik kan krijgen. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal", met toelichting door vaccinoloog Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

Wellicht zal dat niet voor iedereen opnieuw in een vaccinatiecentrum gebeuren. "Het is de bedoeling om op termijn de COVID-vaccinatie via de eerstelijnszorg te doen, dat zijn de huisartsen, de thuisverpleegkunden en de apothekers. Vanaf het najaar zullen de vaccinatiecentra afgebouwd worden. Ze zullen minder open zijn en er zullen ook minder centra zijn."

De huisartsen willen bij een eventuele "booster-prik" zeker hun rol spelen, zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica. "Als een derde prik enkel aan de risicogroepen moet worden gegeven, dan kunnen wij dat wel op ons nemen. Als de hele bevolking een vaccin nodig heeft, zal het een samenwerking moeten zijn met bijvoorbeeld de vaccinatiecentra."

Volgens professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer is het ook perfect mogelijk dat iemand na twee prikken van het AstraZeneca-vaccin als derde prik de booster van Pfizer krijgt. 

Meest gelezen