In gesprek met Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA): "Financiële steun aan horeca stoppen zodra ze open mogen"

Wekelijks gaat VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in gesprek met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een gesprek over politiek, maar tegelijk ook “weg van de Wetstraat”, met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: Vlaams minister van Financiën en begroting Matthias Diependaele (N-VA), onder meer over de financiële impact van de coronacrisis.

Vanaf 9 juni kunnen horecazaken opnieuw de deuren openen, net als andere sectoren (zoals sauna's, bioscopen en de fitnesscentra) die nu door corona al maanden verplicht gesloten zijn.

Al die zaken kregen de voorbije maanden financiële steun van de overheid, als compensatie omdat ze verplicht gesloten waren. Maar zodra ze terug openen moet die steun ook stoppen, zegt Diependaele. Het kan volgens hem niet de bedoeling zijn om bedrijven in leven te houden die het op eigen houtje niet kunnen redden.

"Dat is de normale gang van zaken en zeer jammer voor wie ermee geconfronteerd wordt. Maar bedrijven die er op eigen houtje - in een normale economie - niet in slagen te overleven, die mogen we ook niet met overheidsmiddelen in leven houden. Er gaan nog moeilijke tijden komen, dat ga ik niet ontkennen", aldus Diependaele. 

Bekijk hier het volledige interview met Matthias Diependaele:

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige interview met Matthias Diependaele:

Meest gelezen